28.11.12

Συνάντηση τραπεζιτών για την επαναγορά

Συνάντηση για το θέμα της επαναγοράς ομολόγων είχαν σήμερα στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Στόχος να ανταλλαγούν απόψεις γύρω από το καυτό ζήτημα.

Η ανακοίνωση του σχεδίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των τραπεζιτών, ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί τις τελευταίες δυο ημέρες και οι μετοχές τους στο ταμπλό.

Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να καθορίσουν τη στάση τους στις επαφές που θα έχουν με το οικονομικό επιτελείο αύριο Πέμπτη. Σημειώνεται ότι σήμερα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι είναι πατριωτικό καθήκον η επιτυχία του προγράμματος, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο ποσό θα θεωρηθεί επιτυχία για το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ραντεβού έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης δεδομένου ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο για την τιμή που θα προσφερθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι μολονότι καμία τράπεζα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο ως προς τι θα κάνουν με τα ομόλογα που κατέχουν.

Την ίδια στάση, πάντως, αναμένεται να κρατήσουν στο ενδεχόμενο να τους ζητηθεί στην επαναγορά να προσφέρουν και τα ομόλογα που βρίσκονται στους τίτλους των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς αυτά ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές. "Για τις επενδύσεις που έχει κάνει η τράπεζα στα ομόλογα υπάρχει αντικείμενο συζήτησης. Αποκλείεται όμως να καταθέσουμε τα ομόλογα που βρίσκονται στα αμοιβαία κεφάλαια και αντιπροσωπεύουν κεφάλαια πελατών", λεει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Η συνολική αξία των ομολόγων που βρίσκονται στα καλάθια των αμοιβαίων κεφαλαίων ανέρχονται σε δυο δισεκκατομύρια ευρώ και τα μισά από αυτά ανήκουν στο επενδυτικό  fund του ΙΚΑ.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/741954/Article.aspx

No comments: