29.11.12

DW: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αρκετών γερμανών αναλυτών, στις Βρυξέλλες δόθηκε μια προσωρινή λύση στο ελληνικό ζήτημα ενώ η οριστική επίλυσή του μετατέθηκε για μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.

Αυτή είναι η άποψη και του επικεφαλής οικονομολόγου της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ, όπως τη διατύπωσε μιλώντας προς τη ΝΒ:

«Με τον τρόπο αυτό κερδίσαμε και πάλι χρόνο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει σωθεί τώρα. Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής. Κατά δεύτερον η Ελλάδα θα πρέπει φυσικά να εκπληρώσει τους όρους τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Είναι μεν υπερβολικό να κάνουμε λόγο για τελική διάσωση, ωστόσο βήμα βήμα κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όσον αφορά πάντως αυτές τις μελλοντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, ο ειδικός είναι κατηγορηματικός:

«Στο πεδίο των περικοπών η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια. Η χώρα κάνει ήδη περικοπές μέχρι τελικής πτώσης. Τα περιθώρια περικοπών έχουν πλέον εξαντληθεί. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε τώρα περισσότερο, είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς εργασίας και να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Τότε θα επενδύσουν οι επιχειρήσεις, τότε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και τότε θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank είναι αρκετά αισιόδοξος εκτιμώντας ότι μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών και την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία:

«Επί της αρχής μπορεί να τα καταφέρει. Ειδικά τώρα που επιτέλους η Ελλάδα έλαβε δυο χρόνια παράταση για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σημειώσει και να παρουσιάσει η χώρα επιτυχίες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων».

Οι τελευταίες εβδομάδες ωστόσο ανέδειξαν και τις μεγάλες διαφωνίες μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Την ύστατη στιγμή οι δυο πλευρές κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να βρουν έναν κοινό παρονομαστή. Παρελθόν πλέον η διαμάχη τους;

«Όχι ακριβώς», λέει ο κ. Σμίντινγκ. «Θα πρέπει να δούμε τώρα πώς θα κυλήσει πραγματικά αυτό το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, στο οποίο επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο είναι θετικό ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν τελικά επί της αρχής. Διαφορετικά θα μπορούσε να επέλθει καταστροφή όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη».

http://www.capital.gr/news.asp?id=1677753

No comments: