29.11.12

Δικαίωση ΕΚΤ για τη μη δημοσιοποίηση εγγράφων για την Ελλάδα

Το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. απέρριψε σήμερα προσφυγή δημοσιογράφου του Bloomberg News, δικαιώνοντας την ΕΚΤ η οποία αποφάσισε να μην δημοσιοποιήσει έγγραφα που αφορούσαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε πως η δημοσιοποίηση των εν λόγω εγγράφων θα έθιγε την προστασία του δημόσιου συμφέροντος της οικονομικής πολιτικής της Ένωσης και της Ελλάδας.
Ειδικότερα, η Gabi Thesing, δημοσιογράφος του Bloomberg Finance LP, στις 20 Αυγούστου 2010 ζήτησε από την ΕΚΤ την πρόσβαση σε δύο έγγραφα, τιτλοφορούμενα «Η επίπτωση των εκτός αγοράς συναλλαγών επί του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους. Η περίπτωση της Ελλάδας» και «Η συναλλαγή Titlos και το ενδεχόμενο υπάρξεως παρεμφερών συναλλαγών επηρεαζουσών τα επίπεδα του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη».

Η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση στα εν λόγω έγγραφα επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος όσον αφορά την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Η G. Thesing και το Bloomberg Finance LP αμφισβήτησαν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου την ανωτέρω απόφαση.

Με τη σημερινή του απόφαση, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή αυτή. «Το Γενικό Δικαστήριο εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη περί την εκτίμηση κρίνοντας ότι η δημοσιοποίηση του ανωτέρω εγγράφου θα έθιγε συγκεκριμένα και εν τοις πράγμασι το δημόσιο συμφέρον καθόσον αφορά την οικονομική πολιτική της Ένωσης και της Ελλάδας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2259194

No comments: