30.11.12

Αβέβαιη η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων

«Βόμβα» κατά του σχεδίου επαναγοράς ελληνικού χρέους, έριξε το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) το οποίο τονίζει ότι είναι αβέβαιη η επιτυχία του. «Αν παρατηρήσεις τα διαφορετικά στοιχεία του πακέτου χρηματοδότησης, η περίπτωση του buyback δεν είναι και η πιο ελκυστική», δήλωσε ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα. Το IIF ωστόσο εκτιμά πως το σχέδιο επαναγοράς του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση, δεδομένου ότι περίπου τα 2/3 του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

Σύμφωνα με τον Νταλάρα «η χώρα βρίσκεται υποτιθέμενα σήμερα σε χειρότερη θέση από ποτέ όσον αφορά τη βιώσιμοτητα του χρέους. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μικρό ΄τσεκούρι΄ για να μειώσεις ένα βουνό χρέους και μετά να περιμένεις ότι θα σε οδηγήσει στην ανάπτυξη». Ο Νταλάρα προτείνει αντ΄αυτού να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αποκατάσταση της ανάπτυξης μέσω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζοντας πως τα όποια κεφάλαια, πέραν αυτών που θα καλύψουν τις ανάγκες του προϋπολογισμού, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας.

«Υπάρχουν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ που χρειάζεται να διοχετευτούν μέσα από το σύστημα στα επενδυτικά projects, ανέφερε.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27755&subid=2&pubid=112956932

Σε εθελοντική βάση η εξαγορά του ελληνικού χρέους

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) εκτιμά ότι η συναλλαγή για την εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους, πρέπει να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση.
Κατά τη σύνοδο του Ινστιτούτου στη Νέα Υόρκη, τα μέλη του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτή τη βδομάδα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης ώστε να αποφευχθεί μια έκρηξη του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, το IIF σημειώνει ότι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση αυτού του νέου πακέτου μέτρων, «η αβεβαιότητα παραμένει».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2259526

No comments: