27.11.12

Back up για επαναγορά οι εγχώριες τράπεζες

Ως back up της επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγχώριες τράπεζες κι ο βαθμός της συμμετοχής τους θα εξαρτηθεί από το ύψος της αποδοχής της δημόσιας προσφοράς από την πλευρά ξένων κατόχων χρέους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι εταίροι και πιστωτές της χώρας αναγνώρισαν ότι, αν οι ελληνικές τράπεζες συμμετάσχουν στην επαναγορά με το σύνολο των ομολόγων που διακρατούν, τότε αφενός κλειδώνουν υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες, εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης, αφετέρου χάνουν τον βασικό άσσο στο story τους, που δεν είναι άλλος από την προσδοκία εξόφλησης των ομολόγων στο 100% της αξίας τους.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους στην οποία προτίθεται να προχωρήσει το Δημόσιο, ανάλογα με τη συμμετοχή των ξένων κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Επιπρόσθετα, συνεχίζουν να συνδέουν τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα με την ανοιχτή διαπραγμάτευση για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

«Θα μπορούσαμε να δεχθούμε την επαναγορά πουλώντας σε τιμές μεταξύ 26 και 33 μονάδων βάσης μέρος των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αρκεί να βελτιωθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης και να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες», διαμηνύουν τραπεζικά στελέχη.

Πρακτικά, οι τράπεζες ζητούν, εφόσον συμβάλλουν σε νέα μείωση του χρέους, να κερδίσουν τον λογιστικό τρόπο που θα τους επιτρέψει να αποτιμήσουν τα εναπομείναντα ομόλογα ως και το 100% της ονομαστικής τους αξίας. Έτσι θα έχουν απολέσει μεν άμεσα ένα μέρος του asset που διακρατούν, θα πάρουν όμως το «τυρί» της μείωσης των κεφαλαιακών τους αναγκών που θα διευκολύνει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις ΑΜΚ.

Μετά το PSI+, οι τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αποτιμήσει στο 20% - 25% της αξίας τους εγγράφοντας σημαντικές ζημίες.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του χρέους στο κοντινό μέλλον, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αγορά χρέους μέσω δημόσιων προσφορών.

«Αν αυτός είναι ο δρόμος που θα επιλεγεί, οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή αναμένεται να μην είναι υψηλότερη από ό,τι στο κλείσιμο της τιμής των ομολόγων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012», αναφέρει η ανακοίνωση του eurogroup. Δηλαδή, η τιμή δεν μπορεί να είναι ανώτερη των 28 μονάδων βάσης, που αποτελεί τον μέσο όρο στον οποίο ήταν διαπραγματεύσιμες την περασμένη Παρασκευή οι 20 σειρές νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το τρίτο στοιχείο που έγινε γνωστό είναι ότι η επαναγορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσει το δικό του μερίδιο από το πακέτο στήριξης μέχρις ότου ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία επαναγοράς.

Η Ελλάδα, επομένως, καλείται να αποφασίσει δημόσια προσφορά προς τους ιδιώτες κατόχους κρατικών ομολόγων με τιμή όχι υψηλότερη από αυτήν της περασμένης Παρασκευής, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/741479/Article.aspx

No comments: