29.11.12

Κομισιόν: Δυσοίωνες προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία - Σε επιτόκιο δανεισμού 2,5% στοχεύει η Κύπρος

Ζοφερή εικόνα σκιαγραφεί η Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, προβλέποντας σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους αλλά και της ανεργίας, τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και τρόικας για το μνημόνιο.
Στην έκθεση του μηχανισμού παρακολούθησης (ΕΜΕ) της Κομισιόν αναφέρεται πως τον Μάιο του 2012 η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές ανισορροπίες, ιδίως όσον αφορά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εξωτερική της θέση, τα δημόσια οικονομικά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον πίνακα με τους αναθεωρημένους δείκτες, αρκετοί εξ αυτών είναι πάνω από τα ενδεικτικά όρια, δηλαδή για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας, το μερίδιο στην αγορά εξαγωγών, τη ροή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, το χρέος του ιδιωτικού τομέα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης.
Επίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να μειωθεί κατά τα επόμενα χρόνια.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι οι απώλειες ανταγωνιστικότητας τιμών και κόστους έχουν σημειώσει πρόσφατα μια χαλάρωση, ενώ το «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο τομέα συνέβαλε στη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και σε τομείς που έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές.
Προστίθεται επίσης ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν έχουν υλοποιηθεί. Παράλληλα, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου (με αρνητικό πρόσημο) επιδεινώνεται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα της εξωτερικής θέσης της χώρας.
Η Κομισιόν επισημαίνει, παράλληλα, ότι περαιτέρω επιπτώσεις από την έκθεση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου στην Ελλάδα, αλλά και τυχόν επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα αυξήσουν τους κινδύνους και θα καταστήσουν τη διαρθρωτική προσαρμογή ακόμη δυσκολότερη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2259145

Σε επιτόκιο δανεισμού 2,5% στοχεύει η κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά στα κεφάλαια διάσωσης που θα λάβει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2013, ο κ. Σιαρλή έκανε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του κυπριακού χρέους. H συζήτηση στο Eurogroup θα είναι δύσκολη, όπως δήλωσε, ενώ εντός της ημέρας θα αποστείλει στη Βουλή το τελικό κείμενο του μνημονίου.
Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό, η περίοδος προσαρμογής θα εκτείνεται από το 2012 έως το 2016 και η προβλεπόμενη διόρθωση θα είναι της τάξης του 7,25% του ΑΕΠ. Το ετήσιο μέγεθος των μέτρων προσαρμογής ως ποσοστό του ΑΕΠ κατανέμεται ως ακολούθως: το 2012 0,25%, το 2013 0,75%, το 2014 1,75%, το 2015 1,5% και το 2016 1%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2259218

No comments: