28.11.12

Αυξήθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Βοήθειας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος

Αυξήθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της ΤτΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό αυτό (ΕLA) αυξήθηκε τον Οκτώβριο στα 122,8 δισ. ευρώ από 100,3 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο.

Αντίθετα περιορίστηκε η εξάρτηση τους από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ στα 6,5 δισ. ευρώ από 30,3 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την μην αποδοχή από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας των ενεχύρων που προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση τους. Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί όταν θα αποδέχεται τους ελληνικούς τίτλους όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1839826&nt=103

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στράφηκαν προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη χρηματοδότησή τους τον Οκτώβριο, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν δεχόταν το συγκεκριμένο μήνα τα ομόλογά τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.
Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μειώθηκε τον Οκτώβριο στα 6,52 δις ευρώ, είπε σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Ανάλογα, όμως, αυξήθηκε το ποσό χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ίδια την ΤτΕ, μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA (Emergency Liquidity Assistance), στα 122,79 δις ευρώ στα 100,64 δις.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1839800&nt=103

No comments: