27.2.13

Απογοητευτική είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων και το Φεβρουάριο


Απογοητευτική είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων και το Φεβρουάριο. Η καθίζηση των εσόδων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τους φόρους κατανάλωσης συνεχίζεται συμπαρασύροντας και το σύνολο των κρατικών εσόδων. Η πορεία αυτή έχει προκαλέσει κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών και είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης έκανε χθες με επιστολή του (που έρχεται στη δημοσιότητα από το Capital.gr) προς όλους του υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ «κάλεσμα συστράτευσης» για να πιαστούν οι στόχοι του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τις πρώτες 25 ημέρες του μήνα η υστέρηση σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού για το σύνολο των προ επιστροφών φόρων εσόδων του τρέχοντας μήνα προσεγγίζει το 18% έως 20% ή περίπου τα 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, ωστόσο για «τρύπα» η οποία αναμένεται κατά ένα μέρος να περιοριστεί έως και αύριο που εκπνέει ο Φεβρουάριος καθώς αναμένεται να εισπραχθεί μια δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και να αποδοθεί ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένο από έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι και ο Φεβρουάριος θα κλείσει με εισπράξεις κάτω του στόχου εντείνοντας τον προβληματισμό –αν όχι την ανησυχία– της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ για την πορεία εκτέλεσης του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, η έως τώρα εικόνα των εσόδων του προϋπολογισμού για το μήνα Φεβρουάριο (έως και τις 25 του μήνα) έχει ως εξής:

- τα συνολικά προ επιστροφών φόρου έσοδα ήταν κατά περίπου 20% μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχη είναι η μείωση και σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού. Ενώ ο μηνιαίος στόχος είναι η είσπραξη 3,366 δισ. ευρώ μέχρι και τις 25 του μήνα είχαν εισπραχθεί περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

- εκκρεμεί η είσπραξη μιας δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010 καθώς και η απόδοση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών για τον Ιανουάριο όσον αφορά τις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 εργαζόμενων.

- ο ΦΠΑ που εισέπραξαν οι εφορίες είναι κατά 3% χαμηλότερος σε σχέση με τις εισπράξεις τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Δραματική είναι η μείωση των εισπράξεων ΦΠΑ και φόρων κατανάλωσης από τα τελωνεία λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Πρόκειται για τον πιο ανησυχητικό παράγοντα των δημοσίων εσόδων καθώς έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια τάση πολύ μεγαλύτερης μείωσής τους σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

- σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα παρατηρείται υστέρηση κατά περίπου 20%. Να σημειωθεί ότι αρνητικά στη σύγκριση σε σχέση με πέρυσι επιδρά το γεγονός της υψηλής βάσης σύγκρισης που δημιούργησε η είσπραξη της μιας από τις δυο δόσεις του χαρατσιού (το ΕΕΤΗΔΕ είχε εισπραχθεί σε δυο δόσεις). Ενώ πέρυσι το Φεβρουάριο εισπράχθηκαν από το χαράτσι το Φεβρουάριο περίπου 1 δισ. ευρώ φέτος εισπράχθηκε η μια από τις πέντε δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι όταν θα κλείσει ο μήνας θα υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τον στόχο χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί προς το παρόν το εύρος της. Να σημειωθεί ότι μόνο τον Ιανουάριο τα προ επιστροφών φόρων έσοδα ήταν μειωμένα κατά 311 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού. Υπάρχουν φόβοι ότι η συνολική τρύπα στο δίμηνο θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Κάλεσμα συστράτευσης από Θεοχάρη

Στην επιστολή του προς τους εργαζόμενος του υπουργείου Οικονομικών που εργάζονται στις υπηρεσίες εσόδων (π.χ. εφοριακούς, τελωνειακούς) ο κ. Θεοχάρης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε θεματοφύλακες του προϋπολογισμού και πρέπει να τον προφυλάξουμε από αστοχίες. Σας καλώ λοιπόν σε συστράτευση στους δυο αυτούς σκοπούς».  Επίσης ο γγ Δημοσίων Εσόδων τονίζει ότι «πρέπει να σταθούμε κοντά στους πολίτες που δοκιμάζονται. Πρέπει να νιώσουμε τις δυσκολίες τους, δυσκολίες που σε μεγάλο βαθμό περνάμε και εμείς με τις οικογένειές μας και να τους σταθούμε. Ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός των φορολογούμενων και οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στο πλάι τους. Δίπλα στον εργοδότη που δοκιμάζεται. Στο πλευρό του οικογενειάρχη που δυσκολεύεται και πιέζεται καθημερινά».

http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=1739592

_______________________________________

για όσους το έχασαν:

Greece might stop paying salaries by summer 

το πρόβλημα - και για τα δύο μέρη: κράτος και φορολογούμενους - ξεφεύγει...

και βέβαια, τα μέτρα είναι προ των πυλών...


 

No comments: