27.2.13

Ακύρωσε δείπνο με τον Στάιμπρουκ ο Ναπολιτάνο μετά τις δηλώσεις περί «κλόουν»

Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ακύρωσε το προγραμματισμένο δείπνο του με τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο για τη γερμανική καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, μετά τις δηλώσεις του δεύτερου με τις οποίες χαρακτήρισε «κλόουν» τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον κωμικό και νυν πολιτικό Μπέπε Γκρίλο.
Εκπρόσωπος του κ. Στάινμπρουκ ανακοίνωσε ότι ο κ. Ναπολιτάνο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, είχε ακυρώσει δείπνο που ήταν προγραμματισμένο για απόψε στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο κ. Στάινμπρουκ καταλαβαίνει τους λόγους που είχε ο πρόεδρος για να το ακυρώσει.
Ο γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματός του ότι «τρομοκρατήθηκε που κέρδισαν δύο κλόουν» και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στους κ.κ. Γκρίλο και Μπερλουσκόνι χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον Καβαλιέρε «ξεκάθαρα κλόουν με αυξημένη τεστοστερόνη».
«Η εντύπωσή μου είναι ότι κέρδισαν δύο λαϊκιστές», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ σε πολιτική συγκέντρωση στο Πότσνταμ χθες Τρίτη.
Ο κ. Μπερλουσκόνι είναι αντιπαθής στη Γερμανία και έχει δεχτεί επανειλημμένως επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του αυτές, όπως σχολιάζει το Reuters, είχαν μάλλον αρνητικό αντίκτυπο: στη Γερμανία οι πολιτικοί καλούνται να επιδεικνύουν σοβαρότητα και να αποφεύγουν να αναφέρονται στις εσωτερικές υποθέσεις των ευρωπαίων εταίρων τους. Ενδεικτικό είναι ότι κάποιοι χαρακτήρισαν στο Twitter τον ίδιο τον Στάινμπρουκ ως τον «πραγματικό κλόουν».
Πολλοί ερμηνεύουν το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ως άλλη μια ήττα της γερμανικής έμπνευσης πολιτικής λιτότητας και πειθαρχίας που επέβαλε ο Μάριο Μόντι.

http://www.naftemporiki.gr/story/617727

No comments: