27.2.13

Ισόβια σε Β. Παπαγεωργόπουλο



Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β.Παπαγεωργόπουλο, τον στενό του συνεργάτη Μ. Λεμούσια και τον πρώην ταμία -και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση- Π. Σαξώνη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις κατηγορούμενους, καθώς όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, με την ανάληψη της διοίκησης στο δήμο, εκδήλωσαν αμέσως πράξεις διαφθοράς.
Επιπλέον, στον Μιχάλη Λεμούσια επιβλήθηκε και ποινή 18 ετών (για πλαστογραφία) , ενώ στον Παναγιώτη Σαξώνη επιβλήθηκε επιπλέον ποινή φυλάκισης 9 ετών (για πλαστογραφία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) καθώς και  χρηματική ποινή 1.779.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 και 15 έτών αντίστοιχα. Το δικαστήριο ωστόσο, αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.
Β. Παπαγεωργόπουλος: Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις...
Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο απευθυνόμενος στο πρόεδρο του δικαστηρίου. «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις», είπε, για να του απαντήσει ο πρόεδρος  Γιώργος Αποστολάκης: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του Β. Παπαγεωργόπουλου για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και του Μ. Λεμούσια για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. Μετά την απόρριψη, όμως, των αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών, πρότεινε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε βαρύς.
«Είχαν στήσει "μηχανή υπεξαίρεσης"»
Όπως είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνοντας την απόφαση,  ο τέως δήμαρχος «όρισε ως γενικό γραμματέα το στενό συνεργάτη του» και «οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη».
«Ο Μ.Λεμούσιας αναζητούσε μία "πηγή" χρημάτων με πρόσχημα την ενίσχυση της παράταξης του Β.Παπαγεωργόπουλου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π.Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση', της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη "μηχανή" της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ.
«Τα χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η 'στρόφιγγα' των μετρητών. Εντύπωση», τόνισε, «προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που  -κατά μέσο όρο- υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε».
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου και διερωτήθηκε: «Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;»
Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη είπε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. «Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία», σημείωσε, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι «παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσει ο Σαξώνης».
Για τους αντιδημάρχους Οικονομικών, τέλος, που κρίθηκαν αθώοι, ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε πως δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη: «Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση».

http://www.naftemporiki.gr/story/617648

No comments: