8.3.13

Μόνιμη περικοπή 30% στις δημόσιες επενδύσεις επιβάλλει η Κομισιόν - Στουρνάρας: Αυτό που θέλουμε τώρα από την Ευρώπη είναι επενδύσεις

Προ κρίσης ως το... ελάχιστο ετήσιο ποσό που θα έδινε το κράτος (μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ) για επενδύσεις είχε οριστεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες στα 8,7 δισ. ευρώ. Ό,τι παραπάνω έδινε (π.χ. το 2010 η Ελλάδα ξεκίνησε με 10,2 δισ. ευρώ προϋπολογισμό επενδύσεων) θα έφερε προσθετικότητα, δηλαδή επιπλέον λεφτά για επενδύσεις, απασχόληση και ανάπτυξη.

Η νέα έκθεση της ΕΕ για την «Προσθετικότητα» των κονδυλίων δείχνει μία μόνιμη περικοπή στις επενδύσεις, εντελώς αποδεκτή από την Κομισόν η οποία πλέον την «παγιώνει» στο βωμό της μείωσης  του ελλείμματος, παρά το ότι παραδέχεται ότι η Ελλάδα «έχει πληγεί σκληρά» και ότι έχει «κολλήσει σε σοβαρή ύφεση».

Η Επιτροπή επανακαθορίζει το «πλαφόν» των επενδυτικών δαπανών σε πιο χαμηλά επίπεδα και από αυτά που αναφέρει ο προϋπολογισμός του 2013 προοιωνίζοντας και νέο κούρεμα: στα 6,1 δισ. ευρώ ετησίως σε επίπεδα κατά 30% χαμηλότερα από το προ κρίσης επίπεδο.

Μεγαλύτερο «κούρεμα» είχαν δύο χώρες, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενώ κατά μέσο όρο ανά την ΕΕ τα κονδύλια για επενδύσεις περιορίζονται κατά 15% (στην Γερμανία μειώθηκαν κατά 12%, ενώ στην Γαλλία, στο Βέλγιο αλλά και στην Ισπανία δεν περικόπτονται...).

Η επόμενη αποτίμηση θα γίνει στο τέλος του 2016. Δηλαδή αυτά τα επίπεδα προοιωνίζονται και για το επόμενο «πακέτο» κονδυλίων της περιόδου 2014 - 2020.

Τι λέει η έκθεση

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, η Επιτροπή διασφάλισε ότι τα νέα επίπεδα δημοσίων δαπανών» θα είναι «συνεπή με την πολιτική των προγραμμάτων προσαρμογής» που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

«Και στις δύο χώρες τα προγράμματα προβλέπουν σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών σε τομείς επιλέξιμους για τη στήριξη των διαρθρωτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, των κεφαλαιουχικών δαπανών και των χρηματοδοτήσεων προς  δημόσιες επιχειρήσεις» προσθέτει.

Παρ΄ όλα αυτά η  Επιτροπή παραδέχεται ότι «η Ελλάδα έχει πληγεί σκληρά από την κρίση και έχει κολλήσει σε μια σοβαρή ύφεση από το τέλος του 2008».

Λόγω των μνημονίων εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να συρρικνωθούν από 3,1% του ΑΕΠ την περίοδο 2007-2010 σε 2,2% ετησίως κατά την περίοδο 2011-2013. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ετήσια μείωση ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Έκκληση Γ. Στουρνάρα

«Αυτό που θέλουμε τώρα από την Ευρώπη είναι επενδύσεις, είναι ανάπτυξη, να μας  βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση μέσω επενδύσεων» ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά την συνάντησή του  με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου  κ. Karas. Πρόσθεσε ότι «είμαστε περίπου στον έκτο χρόνο της ύφεσης» και  ότι «πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτή την κρίση, με μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας, μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων».

Προς το παρόν πάντως, τόσο από τις προϋποθέσεις του μνημονίου όσο και από τα νέα δεδομένα της Κομισιόν δεν προβλέπεται τέτοιου είδους «ευελιξία» για επενδύσεις.


http://www.capital.gr/news.asp?id=1746841

No comments: