1.3.13

Αμετάβλητος ο ΡΜΙ μεταποίησης στην ευρωζώνη - Ιταλία: Κάθετη πτώση του ΡΜΙ μεταποίησης στο 45,8

Αμετάβλητος έμεινε ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Στη Γαλλία, η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά, ενώ αντιθέτως στη Γερμανία, η μεταποίηση ανακάμπτει για πρώτη φορά μετά από 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ έμεινε αμετάβλητος στο 47.9 το Φεβρουάριο ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για οριακή μείωση του δείκτη στο 47.8. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης παραμένει κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

«Η ανησυχία εστιάζεται στην ευρεία απόκλιση τάσεων που καταγράφεται εντός ευρωζώνης» αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit. Ο γερμανικός ΡΜΙ ανέκαμψε στο 50,3 από 49,8 τον προηγούμενο μήνα. Στον αντίποδα, ο γαλλικός ΡΜΙ υποχώρησε στο 43,9 από 42.9 τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την Ιταλία και την Ισπανία ήταν άκρως απογοητευτικά με σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στον κλάδο μεταποίησης. Ειδικότερα στην Ιταλία, ο ΡΜΙ μειώθηκε το Φεβρουάριο στο 45,8 από 47,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε κάθετη πτώση στο 42,8 από 45,5.

Επισημαίνεται πως η ιταλική μεταποίηση συρρικνώνεται τους τελευταίους 19 μήνες. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου ήταν πολύ δυσμενέστερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές έβλεπαν διαμόρφωση του δείκτη στο 47,5.

"Οι περισσότεροι αναλυτές δεν προβλέπουν επιστροφή της Ιταλίας στην ανάπτυξη πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2013" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/760960/ArticleNewsWorld.aspx

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για την ιταλική βιομηχανία της οποίας η συρρίκνωση γίνεται όλο και πιο δραματική.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την ιταλική μεταποίηση μειώθηκε το Φεβρουάριο στο 45,8 από 47,8 τον προηγούμενο μήνα, σε μεγάλη απόσταση από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Οι δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε κάθετη πτώση στο 42,8 από 45,5

Επισημαίνεται πως η ιταλική μεταποίηση συρρικνώνεται τους τελευταίους 19 μήνες. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου ήταν πολύ δυσμενέστερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές έβλεπαν διαμόρφωση του δείκτη στο 47,5.

"Οι περισσότεροι αναλυτές δεν προβλέπουν επιστροφή της Ιταλίας στην ανάπτυξη πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2013" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/760958/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: