1.3.13

ΗΠΑ: Σε ισχύ οι αυτόματες περικοπές (καλό μήνα!)

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ευρείες περικοπές στις δαπάνες, που θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα, την ώρα που τα στοιχεία για την αμερικανική ανάπτυξη έδειξαν πως η οικονομία της χώρας είναι εξαιρετικά ευάλωτη λόγω των χαμηλών κονδυλίων του προϋπολογισμού, μεταδίδουν οι FT.

Οι εκτιμήσεις για την αμερικανική ανάπτυξη του δ’ τρίμηνο του 2012 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω κατά πολύ λιγότερο απ’ όσο αναμένονταν -εκτιμάται ανάπτυξη 0,1%- δείχνοντας ότι ο σημαντικός περιορισμός της δημοσιονομικής πολιτικής θα δυσκολέψει την οικονομία.

Η εφαρμογή των αυτόματων περικοπών απειλεί την ανάπτυξη όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Θα πλήξει τα πάντα, από τα προγράμματα στέγασης μέχρι το χτίσιμο πλοίων, καθώς προβλέπονται περικοπές ύψους 85 δισ. δολαρίων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, σημειώνουν οι FT.

Οι αυτόματες περικοπές σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα αποτυγχάνει να καταλήξει σε συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ την ώρα που το μι κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογρέσου ανακοίνωνε πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ήταν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες βραδύτερη λόγω των αυτόματων περικοπών. Το Γραφείο ανέφερε ότι αν παραμείνουν σε ισχύ οι αυτόματες περικοπές, θα υπάρξουν 750.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στο τέλος του 2013.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει συγκαλέσει σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κογκρέσου σήμερα Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/760972/ArticleNewsWorld.aspx


Μύθος και πραγματικότητα για τις περικοπές

Reuters
Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα περικοπών 85 δισ. δολ. στις ΗΠΑ που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Παρασκευή, μάλλον θα αποδώσει λιγότερα από τα μισά.
Μερικώς, το γεγονός της πραγματικής εξοικονόμησης λιγότερων από τις προϋπολογιζόμενες περικοπές αφορά στον τρόπο με τον οποίο το κράτος διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους του. Αντικατοπτρίζει επίσης, όμως, την πιθανότητα να υποστεί πλήγμα η πραγματική οικονομία από τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, με αποτέλεσμα τη μείωση των εισπράξεων από τη φορολογία και την αύξηση του κόστους των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, όπως είναι οι δαπάνες για τους ανέργους.
Οπως αναφέρει ο Στιβ Μπελ, πρώην σύμβουλος στο Κογκρέσο με το Κόμμα των Ρεπουμπλικανών και νυν στέλεχος της συνόδου εμπειρογνωμόνων Bipartisan Policy Center, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, «υπάρχει πιθανότητα να μην εξοικονομήσουμε τελικώς τίποτα από τους πόρους που πιστεύουμε…».
Ασφαλώς, ακόμη και μια μικρή μείωση των δημοσίων δαπανών θα είναι σημαντική συν τω χρόνω, καθώς θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα συντείνει ουσιαστικά στον έλεγχο του δημοσίου χρέους, καθώς δεν αντιμετωπίζεται μέσω αυτού το μεγάλο θέμα της συγκράτησης του κόστους των δαπανών για την υγεία, το οποίο αναμένεται να διογκωθεί λόγω της αύξησης του μέσου όρου της ηλικίας του πληθυσμού των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Bipartisan Policy Center, το χρέος του ομοσπονδιακού κράτους θα έφτανε στο μέγεθος της οικονομίας το 2031 αν δεν εφαρμοζόταν ο «διαχωρισμός». Με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος περικοπών, το αμερικανικό χρέος θα φτάσει στο 100% του ΑΕΠ της χώρας το 2033, όπως υπολογίζεται.
Οι αξίας 85 δισ. δολ. περικοπές αντιστοιχούν σε περίπου 2,4%, εκ των 3,6 τρισ. δολ. που αναμενόταν να δαπανήσει το αμερικανικό κράτος κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Το πραγματικό ποσόν που θα εξοικονομηθεί θα είναι πολύ μικρότερο των 43 δισ. δολ., ωστόσο, κατά το τρέχον οικονομικό έτος σύμφωνα με το γραφείο για τον προϋπολογισμό, που λειτουργεί στο Κογκρέσο. Το γεγονός οφείλεται στο ότι οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους δεν δαπανούν όλα τα κεφάλαια που τους διατίθενται μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό έτος. Για παράδειγμα, όταν το Πεντάγωνο εξασφαλίζει ένα δισ. δολάρια για την αγορά ενός αεροπλανοφόρου, το πλοίο χρειάζεται χρόνια για να ναυπηγηθεί και οι πληρωμές γίνονται σταδιακά.
Ακόμη κι έτσι όμως, με τις περικοπές των δαπανών κατώτερες αριθμητικά σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν φέτος στην πραγματική οικονομία, οι επιπτώσεις της εξοικονόμησης πόρων θα επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία άμεσα, με τρόπο που δεν βοηθά την προσπάθεια ελέγχου του δημοσίου ελλείμματος.
Οπως εκτιμάται από το Γραφείο Προϋπολογισμού στο Κογκρέσο, μια ανεξάρτητη αρχή, το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,4% έναντι 2% στην περίπτωση που δεν θα εφαρμοζόταν το πρόγραμμα αυτομάτων περικοπών. Από την ίδια Αρχή υπολογίζεται ότι για κάθε απώλεια κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα των αναπτυξιακών ρυθμών, το κράτος εισπράττει ένα δισ. δολάρια λιγότερα από φόρους. Και αυτό σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα του ομοσπονδιακού κράτους θα είναι φέτος μειωμένα κατά 6 δισ. δολ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_01/03/2013_512762

No comments: