1.3.13

Πρόταση-μαμούθ στην Εθνική Τράπεζα από το Κατάρ 5+1 δισ. για την εξαγορά της θυγατρικής Finansbank Πηγή: Πρόταση-μαμούθ στην Εθνική Τράπεζα από το Κατάρ 5+1 δισ. για την εξαγορά της θυγατρικής Finansbank

Η Qatar National Bank έχει καταθέσει γραπτή προσφορά-μαμούθ με την οποία δίνει 5 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας Finansbank και 1 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Deal News, οι οποίες προέρχονται από υψηλόβαθμες πηγές του Κατάρ, στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει αποσταλεί έγγραφη προσφορά-πρόταση η οποία φέρει την υπογραφή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Qatar National Bank Γιουζέφ Χουσεΐν Καμάλ, o οποίος είναι ταυτόχρονα και υπουργός Οικονομικών του Εμιράτου, αλλά και πρόεδρος της Qatari Diar Company.
Η πρόταση αφορά την προσφορά 5 δισ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της Finansbank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, και 1 δισ. ευρώ υπέρ της αύξησης κεφαλαίου που θα χρειαστεί η Εθνική Τράπεζα για την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση.
Η συγκεκριμένη κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγεί ταυτόχρονα σε ένα νέο διπλωματικό-οικονομικό θρίλερ, τονίζει η Deal News. Το ενδιαφέρον του Κατάρ για την τουρκική θυγατρική έχει γίνει γνωστό εδώ και δύο μήνες περίπου και ανάλογες συζητήσεις σχετικά με το project έγιναν και στο πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Κατάρ. Τώρα η πρόταση είναι πλέον επίσημη και μπορεί να λύσει τα χέρια της Εθνικής Τράπεζας στο δρόμο της μη κρατικοποίησής της αφού από αυτή την κίνηση θα βάλει στα ταμεία 5 δισ. ευρώ από την πώληση και θα εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση ενώ θα απελευθερώσει μερίσματα περισσότερα των 500 εκατ. ευρώ από την κερδοφόρα Finansbank τα οποία η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε έχει εισπράξει.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η Εθνική Τράπεζα δηλώνει για την πρόταση:
«Δεν έχουμε δεχθεί καμία προφορική ούτε γραπτή πρόταση, πέραν των ερωτήσεων που μας θέτουν κατά καιρούς διάφοροι οίκοι που ρωτούν για τις προθέσεις μας σχετικά με τη θυγατρική. Η στάση μας και όσα έχουμε δηλώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχει αλλάξει».
Η θέση της Εθνικής ήταν ότι δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης της θυγατρικής στην Τουρκία και ότι η στρατηγική για την Finansbank θα καθοριστεί μετά την πλήρη εικόνα για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί η ΕΤΕ. Αλλά σε κάθε περίπτωση η Εθνική δεν προτίθεται να πουλήσει το σύνολο των μετοχών της Finansbank παρά ενδεχομένως μόνο μια συμμετοχή της τάξης του 25%.

http://www.iefimerida.gr/news/92937/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%B8-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81-51-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-fin

No comments: