4.3.13

Φοιτητικά δάνεια: Η επόμενη φούσκα που απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου Πηγή: Φοιτητικά δάνεια: Η επόμενη φούσκα που απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Σχεδόν 1 τρισ. δολάρια σε φοιτητικά δάνεια χρωστούν οι Αμερικανοί, και αυτό την ώρα που τελειώνοντας από τις ακριβοπληρωμένες σπουδές τους, εισέρχονται στη χειρότερη αγορά εργασίας των τελευταίων 20 χρόνων.
Τώρα, μια νέα μελέτη της Federal Reserve της Νέας Υόρκης προειδοποιεί ότι τα φοιτητικά δάνεια απειλούν ολόκληρη την αμερικανική οικονομία. Και αυτό γιατί στερούν από την αγορά ακινήτων τη μεγαλύτερη τάξη των νέων αγοραστών: Τους νέους απόφοιτους πανεπιστημίου.
Τα στοιχεία για τα φοιτητικά δάνεια προκαλούν σοκ. Ο αριθμός των Αμερικανών που χρωστούν εξαιτίας των σπουδών τους ανέρχεται σε 40 εκατ. άτομα, με το μέσο δανειολήπτη να χρωστά 25.000 δολάρια. Περίπου 6,7 εκατ. από αυτούς, ή ποσοστό 17%, εμφανίζει καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών στην αποπληρωμή του φοιτητικού του δανείου.
Πρακτικά, οι ΗΠΑ δημιουργούν μια νέα γενιά υπερχρεωμένων και χρεοκοπημένων νέων, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν πια κανενός είδους δάνειο. Και ειδικά στεγαστικό.
Το 2005, σχεδόν το 9% των Αμερικανών ηλικίας 25-30 ετών, με φοιτητικό δάνειο, έπαιρνε και στεγαστικό δάνειο. Όμως, πέρυσι, το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 4%.
Και αυτό, την ώρα που οι ελπίδες για ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς ακινήτων μετά το σκάσιμο της φούσκας, στηρίζονται ακριβώς σε τέτοιους ανθρώπους. Σε αυτούς που έκαναν μία μεγάλη επένδυση στις σπουδές τους, με την ελπίδα μιας καλής θέσης εργασίας.
Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς. Πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου Pew Research Center διαπίστωσε ότι οι εκπρόσωποι της γενιάς των “millennials”  που έχουν το δικό τους σπίτι μειώθηκαν από το 40% στο 34%, κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

http://www.newmoney.gr/article/4587/foititika-daneia-i-epomeni-foyska-poy-apeilei-ti-megalyteri-oikonomia-toy-kosmoy

No comments: