4.3.13

Ιταλία: Πιέσεις στον Γκρίλο υπό τον πέλεκυ νέων εκλογών (για γέλια!!!)

Εγγύτερα σε νέο γύρο εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται να βρίσκεται η Ιταλία, μετά το τελεσίγραφο του ηγέτη Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προς τον Μπέπε Γκρίλο να δώσει ψήφο ανοχής σε προσωρινή κυβέρνηση, με εναλλακτική τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας και νέες εκλογές.
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση αργά το βράδυ της Κυριακής στην κρατική RAI, ο κ. Μπερσάνι απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκρότησης νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, ανάλογης με εκείνη του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.
Τα αποτελέσματα των εκλογών της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, τα οποία δεν δίνουν σταθερή πλειοψηφία ενός συνασπισμού ή κόμματος στην Άνω Βουλή (Γερουσία), καθιστούν απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ αντίπαλων σχηματισμών για τη στήριξη οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος.
«Τώρα ο κ. Γκρίλο πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα τι επιθυμεί, αλλιώς θα πάμε όλοι σπίτια μας, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς και γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.
Οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ιταλία, με το σπρεντ των δεκαετών ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά να διευρύνεται τη Δευτέρα και να αγγίζει υψηλά τριμήνου.
Ο κωμικός και επικεφαλής του αντιθεσμικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο είχε χαρακτηρίσει τον κ. Μπερσάνι «ομιλούντα νεκρό», όταν ο τελευταίος είχε επιχειρήσει τα πρώτα δειλά ανοίγματα προς το αντιθεσμικό ρεύμα, το οποίο έλαβε περίπου 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων στις πρόσφατες εκλογές.

http://www.naftemporiki.gr/story/621532

_________________________________________

αυτοί που γράφουν τέτοια, προφανώς και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς!
σίγουρα ΔΕΝ είναι σκοπός τους να ενημερώνουν τη κοινή γνώμη
ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΟΟΟΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΙ!!!

δεν το αποκλείω καθόλου το δεύτερο....

πάλι από την αρχή, για όσους το έχασαν

Η διαδικασία προς το σχηματισμό κυβέρνησης

Όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο Alberto Nardelli, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος των tweetminster.co.uk και electionista.com, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, και θα χρειαστεί να εκλέξει πρόεδρο για κάθε ένα από τα δύο κοινοβούλιο (άνω και κάτω) καθώς και να σχηματιστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Μαρτίου συγκαλούνται τα σώματα του νέου κοινοβουλίου (Βουλή και Γερουσία) για να εκλέξουν τους προέδρους τους. Μετά από αυτό, ξεκινούν οι επίσημες συνομιλίες του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano με τους αρχηγούς των κομμάτων.


Ο Πρόεδρος τότε διαβουλεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: με τους προέδρους της άνω και της κάτω βουλής, τα κόμματα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε αυτόν που θεωρεί ότι θα έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.


Αυτός που λαμβάνει την εντολή, οδηγεί την πιθανή κυβέρνηση στο κοινοβούλιο ώστε να διαπιστωθεί εάν πραγματικά έχει πλειοψηφία, μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης. Εάν αυτό πετύχει, η διαδικασία τελειώνει εδώ. Εάν όχι, ο πρόεδρος προχωρά σε περαιτέρω διαβουλεύσεις κ.ο.κ.


Ωστόσο, η κατάσταση στην Ιταλία είναι ακόμη πιο περίπλοκη,
τονίζει ο Alberto Nardelli. Συγκεκριμένα, εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία και παραστεί ανάγκη για νέες εκλογές, υπάρχει ένα πρόβλημα: μόνο ο πρόεδρος μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές, αλλά αυτό δεν μπορεί (από το Σύνταγμα) να γίνει στους έξι τελευταίους μήνες της θητείας του.

Ο Napolitano διανύει αυτή τη στιγμή το τελευταίο εξάμηνο της θητείας του. Με άλλα λόγια,
αυτή η βουλή θα πρέπει επίσης να εκλέξει και νέο πρόεδρο. Και ακόμη και εάν σχηματιζόταν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα χρειαζόταν τη στήριξη του κοινοβουλίου.



εάν ο Alberto Nardelli, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος των tweetminster.co.uk και electionista.com κάνει λάθος, τότε όλα τα παραπάνω είναι λάθος

αλλά εάν εκείνος είναι σωστός... - δείτε πχ τι γράφει εχθές το Bloomberg - "There are no alternatives to a vote “in a few months” if Bersani doesn’t get a majority in parliament, Stefano Fassina, economic-policy spokesman for Bersani, said today on Sky TG24 TV. “We should name a new president, change the electoral law and then return to polls as soon as possible.” 
New elections may be held in June, July or after summer, Fassina said today. "

συνεπώς, οι άλλοι ξέρουν τι γράφουν...
οπότε ο τίτλος του άρθρου είναι για τα μπάζα!

πιο πέλεκυ ακριβώς;;;
θα έχουμε εκλογή νέου προέδρου στην Ιταλία και μετά....

όπως και έγραψα:

"εάν ήμουν στη θέση τους ίσως να επέλεγα εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με τη Γερμανία"


No comments: