2.3.13

Με ρήτρες εμπιστευτικότητας τα στοιχεία των ΔΕΚΟ σε επενδυτές

Με ρήτρες εμπιστευτικότητας θα παραχωρούνται τελικά τα οικονομικά στοιχεία των υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι όμως θα απειλούνται με σοβαρές κυρώσεις στην περίπτωση που θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά πέραν των επενδυτικών τους σκοπών.
Η κυβέρνηση ύστερα από δύο προσπάθειες επανέφερε χθες για τρίτη φορά την τροπολογία για τη διάθεση ευαίσθητων πληροφοριών των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών σε υποψήφιους επενδυτές, εξαιρώντας από τη υποχρέωση διάθεσης πληροφορίες και στοιχεία που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια ή μπορούν να διαταράξουν διεθνείς και διακρατικές σχέσεις.
Η διάθεση των στοιχείων αυτών κρίθηκε απαραίτητη από την κυβέρνηση μετά τη διαπίστωση ότι η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να διακυβευθεί από την αδυναμία των διοικήσεων να διαθέτουν προς τους υποψήφιους επενδυτές όλες εκείνες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να γίνει ο αναγκαίος έλεγχος (οικονομικός, τεχνικός, νομικός κ.λπ.) και η διαπίστωση του «καλώς έχει» του προφίλ της εταιρείας.
Επίσης, η διάθεση των στοιχείων κρίνεται απαραίτητη προκειμένου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, να μεγιστοποιηθεί το τίμημα της συναλλαγής προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση των υποψηφίων επενδυτών. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς η τροπολογία σπεύδει να προστατεύσει τα μέλη των διοικήσεων και του ΤΑΙΠΕΔ που θα παράσχουν αυτά τα στοιχεία, απαλλάσσοντάς τους από οποιαδήποτε ευθύνη για τη γνωστοποίηση αυτών των πληροφοριών.

Η Οδύσσεια της τροπολογίαςΗ τροπολογία είχε ξανακατατεθεί πριν δέκα ημέρες στη Βουλή για να αποσυρθεί μετά τις έντονες αντιδράσεις, όχι μόνον των κομμάτων αντιπολίτευσης αλλά και των δύο κυβερνητικών εταίρων ΠαΣοΚ και ΔημΑρ, που έθεταν θέμα παραχώρησης απόρρητων πληροφοριών. Η τροπολογία επαναδιαμορφώθηκε εξαιρώντας ακριβώς από την υποχρέωση γνωστοποίησης ευαίσθητες πληροφορίες και επανακατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
 Αποσύρθηκε, ωστόσο, εκ νέου με το αιτιολογικό ότι είχε κατατεθεί σε άσχετο νομοσχέδιο (θέματα υγείας) για να συμπεριληφθεί ακριβώς η ίδια στο σχέδιο νόμου του... σχετικότερου υπουργείου Περιβάλλοντος! Πέραν των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, το θέμα της γνωστοποίησης των στοιχείων των ΔΕΚΟ είχε απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα διαφάνειας στην εξέλιξη της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, λόγω των εμποδίων που μπαίνουν στην πρόσβαση των ενδιαφερομένων που έχουν προκριθεί, να εξετάσουν όλα τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, μέσω της διαδικασίας της «αίθουσας πληροφοριών» (data room) που τους παρέχει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
«Χωρίς πλήρη και έγκαιρη πρόσβαση των ενδιαφερομένων σε όλα τα οικονομικά στοιχεία του ΟΠΑΠ», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, «δεν μπορεί να διαμορφωθεί η βέλτιστη τιμή για τον διαγωνισμό αυτό και δημιουργείται έτσι ένα πολύ σοβαρό θέμα διαφάνειας σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις».
Αναλυτικά στην ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη αναφέρονται τα εξής:Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, «τα σχήματα που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση έχουν κληθεί να προχωρήσουν σε έλεγχο της εταιρείας μέσω διαδικασίας αίθουσας πληροφοριών (data room). Καθώς, όπως αποδείχθηκε, στους ενδιαφερομένους δεν δόθηκε το σύνολο των στοιχείων αναφορικά με κρίσιμες συμβάσεις που έχει υπογράψει ο Οργανισμός, όπως για παράδειγμα αυτή για την ανάληψη των Κρατικών Λαχείων..., διατυπώθηκαν προς το ΤΑΙΠΕΔ έντονες αντιδράσεις».
«Η κυβέρνηση απέσυρε τελικά σχετική τροπολογία, η οποία θα παρείχε στο ΤΑΙΠΕΔ τη δυνατότητα να αξιώνει από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και των άλλων εταιρειών των οποίων είναι μέτοχος στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όλες εν γένει τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των απορρήτων, που αφορούν στο νομικό πρόσωπο και τη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών, αποκλειστικά και μόνον προς εξυπηρέτηση του νομικού, οικονομικού και τεχνικού ελέγχου των εταιρειών, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την πρόοδο στην εφαρμογή των εν λόγω πολιτικών κατά την τακτική εξέταση που διενεργείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας, ότι τα σχετικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δημόσιου χρέους που αφορά πλέον κατά κύριο λόγο τον επίσημο τομέα και ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός συνεχίζεται χωρίς την πρόσβαση των ενδιαφερομένων στα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, θεωρεί η Επιτροπή ότι μπορεί να γίνει σωστά η αποτίμηση και να βελτιστοποιηθεί συνεπώς η τιμή του ΟΠΑΠ, χωρίς πρόσβαση των ενδιαφερομένων στα σχετικά στοιχεία;».

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1884082&nt=103

No comments: