2.3.13

Δεν θα βιαστούμε να αποφασίσουμε για την Κύπρο, λέει ο Σόιμπλε - Πρόταση για το «ξέπλυμα χρήματος» κομίζει στις Βρυξέλλες ο νέος ΥΠΟΙΚ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βιαστούν να αποφασίσουν σχετικά με την υπό συζήτηση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel που δημοσιεύεται στο αυριανό της φύλλο.

«Στο Eurogroup (τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών) θα αποφασίσουμε χωρίς βιασύνη. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί», είπε ο Σόιμπλε.
«Οι κυπριακές τράπεζες είναι εντελώς υπέρογκες σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (της Κύπρου). Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εκεί χρειάζεται να αρχίσει να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα», σημείωσε ο Σόιμπλε.

Υπολογίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να χρειαστεί 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και περίπου 7 δισεκ. ευρώ για να αποπληρώσει δόσεις δανείων και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ένα τέτοιου ύψους δάνειο θα αύξανε το χρέος της νήσου περί το 145% του ΑΕΠ της, ένα επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο.

Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Eurogroup Working Group, που προετοιμάζει τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είπε σήμερα ότι η σύναψη μιας δανειακής συμφωνίας για την Κύπρο θα είναι δύσκολη, αλλά η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτού του μήνα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί εξέδωσαν μια κοινή γραπτή δήλωση με την οποία χαιρέτισαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στην Κύπρο κι επισήμαναν ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο ώστε να υπάρξει συμφωνία δανεισμού, καλώντας να συναφθεί η συμφωνία ως τα τέλη Μαρτίου.

Ο Σόιμπλε επισήμανε ότι το Γιούρογκρουπ, που αναμένεται να συζητήσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση της Κύπρου μεθαύριο, μπορεί να καταλήξει στην εξεύρεση μιας «κατάλληλης λύσης» για τη νήσο και πρόσθεσε ότι ο δρόμος εμπρός δεν είναι ούτε εύκολος ούτε ανώδυνος αλλά θα οδηγήσει στην «επιτυχία».

Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωομάδα συζητά με τη Ρωσία, που έχει διαβεβαιώσει πως ενδιαφέρεται να βρεθεί μια λύση για τα προβλήματα της Κύπρου, καθώς είναι ένας από τους κύριους πιστωτές της και ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων και των τοποθετήσεων στις κυπριακές τράπεζες ανήκει σε Ρώσους επενδυτές.

Ερωτηθείς εάν κρίνει πως η Κύπρος είναι συστημικά σημαντική για την Ευρώπη, ο Σόιμπλε είπε πως «η Συνθήκη του ΕΜΣ (του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) προαπαιτεί μια σαφή και στέρεη τεκμηρίωση ως προϋπόθεση για να δοθεί βοήθεια σε μια χώρα. Περιμένουμε για αυτή. Αλλά υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ του να ταξινομηθεί η Κύπρος ως μια συστημικά σημαντική» χώρα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ΕΜΣ, είπε σε γερμανικό περιοδικό που κυκλοφόρησε σήμερα ότι οι έντονες επιφυλάξεις που εκφράζονται από μέρους ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με τη χρήση του ταμείου ‘διάσωσης’ της ευρωζώνης για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ίσως οδηγήσουν να εγκαταλειφθεί το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ακόμη, ο Σόιμπλε εξήρε το ρυθμό εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και επέμεινε ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στον σωστό δρόμο, έστω κι αν δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν πλήρως στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Παράλληλα, κάλεσε τους Ιταλούς πολιτικούς να σχηματίσουν το ταχύτερο κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας από τις οποίες δεν προέκυψε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για κανένα κόμμα.

http://www.express.gr/news/finance/687321oz_20130302687321.php3

Την διενέργεια ελέγχου για αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα προτείνει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο νέος κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Ο κ. Σαρρής αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα έχει επαφές μεταξύ άλλων με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν και της Ευρωζώνης.
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η πρόταση διαμορφώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ΥΠΟΙΚ, στην παρουσία του ιδίου, του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητρίαδη, κατά την οποία συζητήθηκε το όλο θέμα, όπως και οι όροι εντολής της αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι στην περασμένη του συνεδρία στις 12 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του «ξεπλύματος» από ανεξάρτητο ιδιωτικό οίκο, παρά τις ανησυχίες και τις ενστάσεις της Λευκωσίας.
«Πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε μία φόρμουλα η οποία ικανοποιεί και αυτούς που θέλουν να γίνει κάπως διαφορετική αξιολόγηση», ανέφερε ο κ. Σαρρής, και πρόσθεσε: «Με αυτό τον τρόπο θα αποδείξουμε μια για πάντα ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες».
Διευκρίνισε πάντως ότι «θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε χωρίς την επίλυση αυτού του θέματος».
Σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει στη συνεδρία του Eurogroup, ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για υλοποίηση του μνημόνιου.
Εξηγήσεις σχετικά με τα περί ιδιωτικοποιήσεων ζητεί το ΑΚΕΛ
Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ, διά του Σταύρου Ευαγόρου, δήλωσε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να δηλώσουν κατά πόσον συμφωνούν με τις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή σε σχέση με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας πως αν δεν το πράξουν «μπορούμε να υποθέσουμε ότι κορόιδεψαν προεκλογικά τον λαό».
Ο κ. Ευαγόρου υποστήριξε ότι ο ΥΠΟΙΚ με τις δηλώσεις του αναίρεσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις Αναστασιάδη για τις ιδιωτικοποιήσεις, υπενθυμίζοντας πως «στις 14/2/2013 ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους και τα διευθυντικά στελέχη των Ημικρατικών Οργανισμών ότι «ήταν κάθετα αντίθετος με ιδιωτικοποιήσεις».
«Οι δηλώσεις Σαρρή τους διαψεύδουν. 'Αλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η τρόικα εισβάλλει ουσιαστικά σε ημικρατικούς οργανισμούς με στόχο την καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη», κατέληξε ο κ. Ευαγόρου.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/621071

No comments: