11.3.13

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Μπορούμε και με λίρα

Ενοχλημένος για τη στάση του τηρεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις για την κυπριακή δανειακή σύμβαση παρουσιάζεται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, υποδεικνύοντας στην πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει να φανεί σκληρή απέναντί της «και να της πούμε ότι κάνουμε σκέψεις να φύγουμε από το ευρώ».

«Αν θέλουν να μας καταστρέψουν, να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνοι μας, με την κυπριακή λίρα που είχαμε προηγουμένως», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σύμφωνα με το Stockwatch.

Ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας έκανε χθες παρέμβαση και για τα τραπεζικά.

Συζητά την καταχώριση αγωγών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει ότι αυτοί έχουν εμπλέξει το όνομα της Ελληνικής Τράπεζας στους όρους εντολής που έδωσαν στην Pimco, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η τράπεζα είναι υγιής και δεν χρήζει κρατικής στήριξης.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο προκαθήμενος της εκκλησίας ανέφερε ότι ο ίδιος υπέδειξε στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας να μελετήσει εάν ευθύνονται η προηγούμενη κυβέρνηση, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο τέως υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και να προχωρήσει στην καταχώριση αγωγών εναντίου τους. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ήγειρε και θέμα Pimco, του διεθνούς οίκου που ανέλαβε τον διαγνωστικό έλεγχο για το πραγματικό ύψος των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών.

Διατύπωσε αμφιβολίες για τη μέθοδο που ακολούθησε ο διεθνής οίκος σε σχέση με το σενάριο μη βιώσιμου χρέους και υποστήριξε ότι μεθοδεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αποσοβήσει τις ευθύνες της. «Εάν ήταν σοβαρή εταιρεία», ισχυρίστηκε, «θα έπρεπε να κάνει την έρευνα και να υποβάλει μόνο μία πρόταση. Από τη στιγμή που έχει δύο προτάσεις τουλάχιστον εμένα με βάζει σε πολλές υποψίες».

«Πολλές φορές ο τέως Πρόεδρος έλεγε ότι ευθύνονται οι τράπεζες, αλλά ποιος καταδίκασε τις τράπεζες, χωρίς να λέω ότι και αυτές είναι άμοιρες ευθυνών».  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/762811/ArticleNewsWorld.aspx

________________________________________
ο Θεόκλητος τι λέει;

No comments: