5.3.13

οι βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ για το φορολογικό

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα εστιάζει στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου, την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και θα αποτελεί εργαλείο για την έξοδο από την κρίση, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μεταξύ άλλων προτείνει ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στα 12.000 ευρώ, το οποίο όμως θα προσδιορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με το όριο της φτώχειας. Επίσης, προτείνει αύξηση του αφορολόγητου κατά δυο χιλιάδες ευρώ για το πρώτο παιδί, δύο χιλιάδες για το δεύτερο και τρεις χιλιάδες για κάθε επόμενο παιδί.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, βασικοί πυλώνες μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στο φορολογικό είναι:
- Η δημιουργία Περιουσιολογίου. Στο περιουσιολόγιο θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό. Αυτό θα επιτρέψει τη θέσπιση ενός ενιαίου βασικού φόρου, επί του οποίου μπορούν στη συνέχεια να θεσπίζονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόνοια για αποτροπή, σε κάθε περίπτωση, της διπλής φορολογίας.
- Η οργάνωση κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος δηλαδή επαναθεμελίωση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογίας.
Η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, οργανώνεται, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στους εξής άξονες:
1. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις). Με περισσότερα κλιμάκια, και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
2. Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στόχος είναι η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου να ανέλθει στο μέσο όρο της ευρωζώνης, αντί στα πολύ χαμηλά επίπεδα; Που είναι σήμερα.
3. Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων. Εδώ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, η ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
4. Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.
5. Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.
- Επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται μία μεγάλη μεταρρύθμιση της οργάνωσης, από την είσπραξη, μέχρι τον έλεγχο και την επιβολή ή διευθέτηση προστίμων.
Μηχανισμοί όπως ο ΣΔΟΕ πρέπει να μετεξελιχθούν σε εξειδικευμένους θεσμούς που θα στοχεύουν σε δύσκολα θέματα: ενδοομιλικές σχέσεις, λαθρεμπόριο καυσίμων κ.α.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "περιορίζεται στην οργάνωση μιας συστηματικής φοροεπιδρομής, που στοχεύει κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν".
"Απειλεί με φυλακή το μισό ενεργό πληθυσμό, και οργανώνει μια οικονομική μεταρρύθμιση που καθηλώνει τις επόμενες γενιές στα 300 ευρώ, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς δημόσιο πλούτο. Φτιάχνουν μια Ελλάδα για τους λίγους, τους ισχυρούς και τους πλούσιους" υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναλυτικά, ανάμεσα στις προτάσεις είναι:
-Ατομικό αφορολόγητο όριο το εκάστοτε όριο φτώχειας που προσδιορίζεται σήμερα στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.
-Επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας στο άθροισμα αξίας κινητών αξιών ( καταθέσεων, μετοχών, έργων τέχνης κλπ) και ακινήτων ( οικόπεδα, κτίρια κλπ) με ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ.
-Εξέταση από μηδενική βάση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, π.χ. της εκκλησιαστικής περιουσίας, των εφοπλιστών και των βουλευτών.
-Εφαρμογή ενός φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιάς και δωρεών με πολύ υψηλά όρια, ώστε να πιάνει μόνον τους πλουσίους.
-Αύξηση της φορολόγησης των νομικών προσώπων στα όρια του μέσου όρου της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη, άρα χάνονται σημαντικά έσοδα από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
-Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ακόμη Φόρος Μεγάλης Περιουσίας με ατομικό αφορολόγητο όριο τις 300.000 ευρώ ανά άτομο και προοδευτική κλίμακα πάνω από αυτό. Ο συγκεκριμένος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του περιουσιολόγιου, στα οποία θα περιλαμβάνονται η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων και συμμετοχών σε εταιρείες.
-Προτείνεται, επίσης, μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 23% καθώς και χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
-Προτείνεται, τέλος, ειδική φορολογία στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης - κατανάλωσης, ενώ θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις του κόμματος για το περιουσιολόγιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/syriza_aforologhto_sta_12_000_eyrw.2153405.html

No comments: