3.3.13

Κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων από την πτώση του ευρώ

Οι επενδυτές που «πόνταραν» τον Φεβρουάριο στην πτώση του ευρώ αποκόμισαν μεγάλα κέρδη. Τον Φεβρουάριο, το κοινό νόμισμα υποχώρησε κατά 3,8% έναντι του δολαρίου, κλείνοντας στα 1,3063 δολάρια. Αυτό το μονοψήφιο ποσοστό μεταφράζεται σε κέρδη δισεκατομμυρίων στις προθεσμιακές αγορές συναλλάγματος. Αρκεί να αναφερθεί ο τζίρος των συμβολαίων μόνο μιας ημέρας: Στις 19 Φεβρουαρίου, τα προθεσμιακά συμβόλαια που στοιχημάτιζαν στην πτώση του ευρώ ήταν συνολικής αξίας 23,7 δισ. ευρώ, μόνο στην αγορά των ΗΠΑ. Τα κέρδη τα μοιράστηκαν 112 «παίκτες» έναντι 99 που είχαν αγοράσει προθεσμιακά συμβόλαια με στοίχημα την άνοδο. Τα στοιχήματα των 99 παικτών ήταν αξίας 22,1 δισ. ευρώ.
Στην υποχώρηση του ευρώ συνέβαλαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ενίσχυσε την αβεβαιότητα για την κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά κυρίως οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να μην προχωρήσει άμεσα σε αυστηρή νομισματική πολιτική ή, με άλλα λόγια, να αυξήσει επιτόκια ή/και να περιορίσει τις αγορές ομολόγων.
Σημάδια ανάκαμψης στις ΗΠΑ Την ίδια στιγμή, η οικονομία των ΗΠΑ εμφάνιζε σημάδια ανάκαμψης, με αύξηση της απασχόλησης σε κλάδους που συνδέονται με την κατανάλωση και την εγχώρια ζήτηση, όπως αυτοί των ακινήτων και της εμπορίας αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία του δ΄ τριμήνου ήταν ενθαρρυντικά, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ενώ ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου η ανεργία πέσει στο 6,5% από 7,9% σήμερα.
Οι τεχνικές ενδείξεις εξακολουθούν να είναι θετικές για την ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ/γιεν, αλλά η πρόσφατη σημαντική κούρσα είναι ευάλωτη σε διόρθωση. Ο διορισμός του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που υπόκειται σε έγκριση του Κοινοβουλίου και μπορεί να προκαλέσει διαφωνίες, αποτελεί δυνητικό καταλύτη αστάθειας. Η λίρα Αγγλίας ενδέχεται επίσης να ευνοηθεί από μια διόρθωση μετά την απότομη πτώση, αλλά η ελαφριά πόλωση της Τράπεζας της Αγγλίας και το εξασθενημένο εξωτερικό ισοζύγιο αποτελούν προειδοποίηση για περαιτέρω εξασθένηση της στερλίνας στο μέλλον.
Η ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματος ήταν ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στα ξένα χρηματιστήρια τις πρόσφατες εβδομάδες. Η πολιτική ρητορική στην Ιαπωνία υποδηλώνει ότι το γιεν έχει φθάσει σε ένα επίπεδο όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής νιώθουν άνετα. Οι κινήσεις στις αγορές δείχνουν ότι οι περισσότεροι επενδυτές και αναλυτές δεν αναμένουν περαιτέρω εξασθένηση του γιεν.
Δολάριο Αυστραλίας Αντίθετα, το δολάριο Αυστραλίας εξακολουθεί να θεωρείται υπερτιμημένο και θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας στο να πειραματιστεί με λεκτικές παρεμβάσεις, όπως έχουν κάνει και άλλες κεντρικές τράπεζες. Τα στοιχήματα στις αγορές συναλλάγματος αλλά και αναλύσεις επενδυτικών τραπεζών δείχνουν πως οι αγορές πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος υποτίμησης του δολαρίου Αυστραλίας. Σε ό,τι αφορά το ευρώ, αναμένεται επιπλέον οριακή ενίσχυση έναντι των δολαρίων ΗΠΑ, λίρας Αγγλίας και ελβετικού φράγκου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/03/2013_513033

No comments: