3.3.13

Πώς στοιχηματίζουν οι μεγάλοι παίκτες στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος

Καταγράφονται οι «θέσεις» τραπεζών και επιχειρήσεων έναντι των ισχυρών νομισμάτων

Σε ένα γνωστό pub στο Kings Cross, κοντά στο Citi του Λονδίνου, οι αναλυτές των μεγαλύτερων hedge funds περιμένουν κάθε Παρασκευή βράδυ, γύρω στις 8.30, να ανακοινωθούν τα στοιχεία από τα «στοιχήματα» των επενδυτών στις προθεσμιακές αγορές. Εκείνη την ώρα, κάθε Παρασκευή, η αμερικανική Επιτροπή Προθεσμιακών Αγορών και Εμπορευμάτων δημοσιεύει τις «θέσεις» που πήραν όλοι οι επενδυτές -μικροί και μεγάλοι- στα εμπορεύματα και το συνάλλαγμα.
Μολονότι τα «στοιχήματα» αυτά δείχνουν τι πίστευαν οι επενδυτές μερικές μέρες πριν, εντούτοις αποτελούν ενδείξεις για το μέλλον. Οι traders και οι αναλυτές των hedge funds κοιτούν κυρίως τις θέσεις που πήραν οι μεγάλες τράπεζες και οι επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγές και εξαγωγές. Κυρίως όμως κοιτούν το πώς αντιδρούν οι διάφοροι παίκτες όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Δηλαδή, τι στάση κράτησαν μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι θα στηρίξει το ευρώ όσο χρειαστεί με απεριόριστες αγορές ομολόγων; Πώς αντέδρασαν στη νομισματική χαλάρωση της Ιαπωνίας; Τι έκαναν μετά την επιβεβαίωση από τον επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη νομισματική χαλάρωση πριν πέσει η ανεργία στις ΗΠΑ στο 6,5%; Ολες αυτές οι τάσεις αποτυπώνονται σε ένα γράφημα για κάθε νόμισμα σε σχέση με την ισοτιμία του δολαρίου. Οι traders ονομάζουν το γράφημα αυτό COT Chart. Στο pub του Kings Cross οι αναλυτές με τα tablets στο χέρι διαπίστωσαν τα εξής:
Πρώτον, οι μεγάλες τράπεζες και τα μεγάλα hedge funds κρατούν μεγάλες θέσεις σε ευρώ, αλλά σταδιακά τις μειώνουν. Στο γιεν στοιχηματίζουν στην πτώση του. Συγκεκριμένα, μόνο 29 οίκοι πόνταραν στην άνοδο, ενώ 67 στοιχημάτισαν στην πτώση του. Για το ελβετικό φράγκο τα στοιχήματα είναι μοιρασμένα, ενώ για τη στερλίνα οι περισσότεροι επενδυτές ποντάρουν στην πτώση της.
Δεύτερον, οι επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες σε συναλλαγματικό κίνδυνο και μικρότερα hedge funds έχουν αντίθετη άποψη από τις εμπορικές τράπεζες. Την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να πωλούν ευρώ και να στοιχηματίζουν σε ελαφριά πτώση του. Εκπληξη αποτελεί η στάση τους και στη στερλίνα όπου τα περισσότερα στοιχήματα (σε αξία) είναι υπέρ της ανόδου. Στο φράγκο βλέπουν μικρή υποχώρηση και στο γιεν μάλλον σταθεροποίηση, καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις και αυξήθηκαν οι αγορές.
Τρίτον, οι μικροί «παίκτες», δηλαδή οι ιδιώτες επενδυτές -από τους απλούς καταθέτες μέχρι αυτούς που αγοράζουν αμοιβαία κεφάλαια ή είναι πελάτες σε private banking- ακολουθούν μάλλον τη στάση των «μεγάλων», δηλαδή των εμπορικών τραπεζών. Ετσι, πωλούν γιεν, μειώνουν τις θέσεις τους σε ελβετικά φράγκα, περιορίζουν λίγο την έκθεση στο ευρώ και «ποντάρουν» στην πτώση της στερλίνας.

Τελικά, ποια είναι η κεντρική συνισταμένη όλων αυτών για κάθε νόμισμα;
Ευρώ: τα κεφάλαια περιορίζουν τις θέσεις τους στο ευρώ, καθώς προβλέπουν μεγαλύτερη χαλάρωση από την ΕΚΤ και πτώση της ισοτιμίας του.
Στερλίνα: σε αντίθεση με ό,τι λέγεται, η συνισταμένη των «στοιχημάτων» είναι υπέρ της σταθεροποίησης ή μικρής ανόδου της στερλίνας. Ελβετικό φράγκο: Αν πιστέψουμε τα στοιχήματα στις προθεσμιακές αγορές, τότε μάλλον αναμένεται μικρή υποχώρηση της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.
Γιεν: κόντρα στη νομισματική χαλάρωση της Ιαπωνίας, τα περισσότερα στοιχήματα (σε αξία) είναι υπέρ της σταθεροποίησης ή ανόδου έναντι του δολαρίου.
Οι αναλυτέςH Credit Suisse συμβουλεύει τους πελάτες της που επενδύουν στις αγορές συναλλάγματος να πάρουν μεγαλύτερη «θέση» σε ευρώ μέχρι να αντιδράσει εμπράκτως η ΕΚΤ.
Προς το παρόν, οι επενδυτές προτιμούν το ευρώ και επιλεγμένα νομίσματα αναδυόμενων αγορών.
Η διαφοροποίηση εξακολουθεί να αποτελεί βασική αρχή για την αποφυγή των ρίσκων που δημιουργούνται από την αυξανόμενα ανταγωνιστική πολιτική χαλάρωσης που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες των παραδοσιακών σκληρών νομισμάτων. «Ενώ δεν υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση, οι επενδυτές θα μπορούσαν να εξετάσουν ένα μείγμα από επιλεγμένα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, επιπρόσθετα, με διαφοροποίηση στα πιο δημοφιλή σκληρά νομίσματα», εξηγεί το Private Banking της Credit Suisse.
Γενικά, υπάρχει προτίμηση για θέση υψηλότερης στάθμισης σε ευρώ και άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα, καθώς και νομίσματα της Ασίας και επιλεγμένων αναδυόμενων αγορών. Ενώ η περιοχή του ευρώ είναι μία από τις πιο εξασθενημένες μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, προς το παρόν έχει την πιο αυστηρή κεντρική τράπεζα. Ο εφησυχασμός σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για άσκηση πολιτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όπου οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας. Καθώς το ευρώ σημειώνει άνοδο, η αντοχή αυτής της διαφοράς θα δοκιμαστεί, αλλά φαίνεται ότι οι αγορές πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε κάποια απόσταση από τα όρια ανοχής της ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες αγορές, και τα νομίσματα όπως η τουρκική λίρα, το πολωνικό ζλότι, το ρούβλι και το μεξικανικό πέσο εξακολουθούν να είναι ελκυστικά, ενώ στην Ασία το κινεζικό γουάν πιθανολογείται ότι θα αποδειχθεί ανθεκτικό σε σχέση με το πιο εξασθενημένο γιεν. Το ελβετικό φράγκο εξακολουθεί να είναι «καλυμμένο», δηλαδή να παρακολουθεί το ευρώ, αλλά λόγω αρκετών επικείμενων επικίνδυνων γεγονότων ενδέχεται να αντιμετωπίσει περιορισμένη άμεση πτώση, προβλέπει ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός.
Ευρώ – δολάριοΟι αναλυτές δεν κοιτάζουν μόνο τα θεμελιώδη μεγέθη. Πολλοί ασχολούνται μόνο με την τεχνική ανάλυση. Προσπαθούν να «προβλέψουν» το μέλλον με βάση την τάση που έχει διαμορφωθεί στο παρελθόν, καθώς σε αυτήν έχουν ενσωματωθεί οι προσδοκίες των επενδυτών. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Alpha Bank, υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου βραχυπρόθεσμα (σε διάστημα 1 μηνός). Το πρώτο σημείο στήριξης εμφανίζεται στην περιοχή των 1,30 ευρώ ανά δολ., το δεύτερο στα 1,2840 δολ. ανά ευρώ και το τρίτο στα 1,2740.
Ευρώ – στερλίναΗ τεχνική ανάλυση δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές ανοδικές τάσεις για το ευρώ έναντι της στερλίνας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση μιας βραχυπρόθεσμης πτώσης, καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, η ισοτιμία δεν «έσπασε» το ισχυρό σημείο αντίστασης των 0,88 στερλινών ανά ευρώ. Ετσι, αν κινηθεί ανοδικά, το πρώτο σημείο αντίστασης θα είναι σε 0,88 - 0,8830 στερλίνες ανά ευρώ και το δεύτερο στις 0,8890 στερλίνες. Αν κινηθεί πτωτικά, τότε ο πρώτος σταθμός θα είναι στην περιοχή των 0,8570 - 0,8575 στερλινών ανά ευρώ και το δεύτερο βήμα θα είναι στις 0,8445 στερλίνες.
Δολάριο – γιενΗ ισοτιμία δολαρίου – γιεν βρίσκεται βραχυπρόθεσμα σε πτωτική τάση, αν και κάποιες ενδείξεις ανόδου παραμένουν. Το πρώτο σημείο στήριξης, σε περίπτωση πτώσης, βρίσκεται στα 90,30 γιεν ανά δολ., το δεύτερο στα 89,50 γιεν ανά δολ. και το τρίτο στα 87,8. Σε περίπτωση που κινηθεί το δολάριο ανοδικά, σε σχέση με το γιεν, τότε το πρώτο σημείο αντίστασης θα εμφανιστεί στα 93 γιεν ανά δολάριο και το δεύτερο στα 94,99 γιεν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/03/2013_513034

No comments: