10.3.13

Παραιτήθηκαν Αθανασόπουλος, Μέργος λόγω ΔΕΗ - ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΔΕΗ ΚΑΙ ΜΕΤΚΑ ... - Θα αφήσουν ακέφαλο το ΤΑΙΠΕΔ για να σαμποτάρουν την πώληση του ΟΠΑΠ; - «Aπειλούν» την τρόικα με πολιτική κρίση και εκλογές

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλος και ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος μετά τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν για τη μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Αμφότερες έγιναν δεκτές από τον Γ. Στουρνάρα ενώ ανακοινώθηκε ότι για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα προταθεί ο νέος υποψήφιος, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Η απόφαση της κυβέρνησης για αντικατάσταση του κ. Αθανασόπουλου μέχρι τη Δευτέρα συνδέεται με τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι οι πλέον κρίσιμες για τους διαγωνισμούς της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ, ενώ πρέπει να προχωρήσουν αρκετές νέες προκηρύξεις όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια, κ.λπ.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή αφού ήδη τέσσερις από τους διαγωνισμούς του πρώτου τριμήνου μετατέθηκαν για το δεύτερο, με κορυφαίο παράδειγμα τη ΛΑΡΚΟ η οποία έχει επισήμως εμπλακεί και σε υπόθεση κρατικών ενισχύσεων που διερευνά η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η παραίτηση Αθανασόπουλου έγινε άμεσα αποδεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να μην υπάρχουν σκιες που θα δημιουργούσαν εμπλοκές στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση του προσώπου που θα αναλάβει την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, διαδικασία που κάθε άλλο παρά εύκολη, δεδομένου ότι όποιος αναλάβει θα κληθεί άμεσα να πέσει στα "βαθιά" και να χειριστεί "καυτούς φακέλους".


Η δίωξη για τη σύμβαση στο Αλιβέρι
Σημειώνεται ότι ο κ. Αθανασόπουλος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ενώ ο Γ. Μέργος μέλος του διοικητικού συμβουλίου την περίοδο που υπογράφτηκε η σύμβαση για το Αλιβέρι.

Η δίωξη ασκήθηκε κατά των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ που το 2007 υπέγραψαν σύμβαση για κατασκευή μονάδας στο Αλιβέρι, από τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Αριστείδη Κορρέα.

Το αδίκημα για τα μέλη του επίμαχου Δ.Σ. της ΔΕΗ που υπέγραψε τη σύμβαση αφορά το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία με το νόμο 1608 του ’50, από την οποία όπως αναφέρεται, η ζημιά της ΔΕΗ υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Η δίωξη θα στραφεί κατά συγκεκριμένων προσώπων μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμα κύκλου ερευνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η σύμβαση υπεγράφη παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου και ότι δεν επρόκειτο να κατασκευαστεί έγκαιρα ο αγωγός φυσικού αερίου που ήταν προαπαιτούμενος για τη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με την έρευνα του αντεισαγγελέα, φέρεται να υπέστη ζημία από αποζημίωση που υποχρεώθηκε να καταβάλλει στην κατασκευάστρια εξαιτίας της καθυστέρησης στο έργο, από το ποσό που κατέβαλλε ως πριμ επιτάχυνσης της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου στην κατασκευάστρια εταιρία του (ΔΕΣΦΑ) αλλά και εξαιτίας της απώλειας τόκων από την πρόωρη εκταμίευση των κεφαλαίων, της επιβάρυνση από τόκους δανείων κ.ά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις και των δυο, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι υπεβλήθησαν για λόγους ευθιξίας. Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για την άψογη συνεργασία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.

Με απόφαση του κ. Στουρνάρα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.


Η επιστολή παραίτησης του Τ. Αθανασόπουλου
"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.

Υπό τα άνω –και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.

Με εκτίμηση

Τάκης Αθανασόπουλος"

Η επιστολή του Γ. Μέργου
"ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Ιωάννη Στουρνάρα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος.

Όμως, παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου γιατί δεν θα ήθελα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας της οποίας προΐσταμαι.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε.

Με τιμή

Γεώργιος Μέργος"

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/762646/Article.aspx


Σύμφωνα με το Newsbeast.gr η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και των υπευθύνων της εταιρείας ΜΕΤΚΑ για σύμβαση που υπέγραψαν το 2007, που φέρεται να ζημίωσε κατά 100 εκατομμύρια ευρώ την ΔΕΗ.Η δίωξη αφορά σύμβαση που υπέγραψε το τότε ΔΣ της ΔΕΗ με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, για την κατασκευή μονάδας της επιχείρησης στο Αλιβέρι παρά το γεγονός, σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση, πως ήταν γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου και δεν επρόκειτο να προχωρήσουν έγκαιρα οι εργασίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το έργο αφορούσε την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία της επίμαχης μονάδας της ΔΕΗ. Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50, που στρέφεται κατά των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ της επίμαχης περιόδου και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή, που στρέφεται κατά των νομίμων εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας ΜΕΤΚΑ. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα που προηγήθηκε της δίωξης, η ζημιά που προέκυψε για τη ΔΕΗ αφορά ποσό αποζημίωσης που κατέβαλε στον ανάδοχο, ποσό που κατέβαλε ως πριμ επιτάχυνσης κατασκευής του αγωγού στη ΔΕΣΦΑ, ως κατασκευάστρια εταιρεία, ποσά τοκοφορίας που απώλεσε εξαιτίας των πρόωρα εκταμιευθέντων κεφαλαίων, σε επιβαρύνσεις από τόκους δανείων που έλαβε και άλλα. Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή, ο οποίος, αφού μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας, θα καλέσει τους υπαίτιους σε απολογία.
http://lobbystasgr.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9.html

Δεν είναι λίγο να σου ασκεί ο εισαγγελέας δίωξη για μία υπόθεση του 2007. Ωστόσο οι παραιτήσεις Αθανασόπουλου και Μέργου έχουν πολύ μεγάλο παρασκήνιο…
  Κι ένα μεγάλο μέρος αυτού του παρασκηνίου το έχει καταγράψει η fmvoice.gr όσον αφορά στα πεπραγμένα Αθανασόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ.
Μπορεί να λειτουργεί ως θεαματικό στοιχείο το γεγονός ότι για δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια, η ΔΕΗ «τρώει» τον κυρ Τάκη, αλλά η νέα παραίτηση αφορά στα όσα έκανε ο ίδιος ο manager στην προσπάθειά του να ελέγξει πλήρως και με κάθε κόστος την πολιτική ξεπουλήματος που έχει αναλάβει να εκτελέσει η διοίκηση του Ταμείου.
Είναι γνωστό (από τα δημοσιεύματα της fmvoice.gr) ότι ο μέχρι χθες πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ προσπάθησε να επιβάλει τη φίμωση των μελών του δ.σ., απαγορεύοντας την τήρηση πρακτικών και την ηχογράφηση των συνεδριάσεων.
Όταν κατάλαβε πως δεν μπορεί να ελέγξει τα του Ταμείου και όσα λέγονταν μέσα στις κλειστές θύρες, γίνονταν γνωστά λίγο αργότερα, προσπάθησε να απομακρύνει εκείνους που θεωρούσε ότι ήταν οι υπαίτιοι των διαρροών. Και πάλι δεν τα κατάφερε… Όπως δεν θα κατάφερνε να αποτρέψει και τη δημοσιότητα σε άλλες αποφάσεις του, όπως ο στρατός των συμβούλων που είχε προσλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ, με εξωφρενικές αμοιβές.
Θυμίζουμε, εξάλλου, τις πρόσφατες δηλώσεις Αθανασόπουλου σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης (Die Zeit), όπου ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τη ΔΕΠΑ, η οποία θα πωληθεί σε όποιον προσφέρει το υψηλότερο τίμημα.
Η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να χάιδεψε τα αφτιά των Ρώσων, αλλά προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις, σε όλους εκείνους που θέλουν να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρξε σφοδρή αντίδραση και από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, τον Αθανασόπουλος τον «έφαγε» η ίδια η πολιτική που ακολούθησε στο ΤΑΙΠΕΔ. Δεν τον «έφαγε» η fmvoice.gr, η οποία έκανε το αυτονόητο: Να ελέγχει και να ασκεί κριτική σε όσα κακώς κείμενα έκανε ο manager στο Ταμείο.
Η εισαγγελική δίωξη, πάντως, λειτούργησε καταλυτικά, ώστε ο Τάκης Αθανασόπουλος να υποβάλει την παραίτησή του, επικαλούμενος τις δικαστικές εξελίξεις, στην υπόθεση της σύμβασης για τη μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, με ανάδοχο τη ΜΕΤΚΑ.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο μέχρι σήμερα γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, καθώς τότε ήταν μέλος του δ.σ. της ΔΕΗ ενώ την ίδια περίοδο διετέλεσε και πρόεδρος της θυγατρικής «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».
Οι παραιτήσεις και η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης «Αλιβέρι» έρχονται την ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η νέα σύμβαση της ΔΕΗ με την ΤΕΡΝΑ, για την λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V», στο ενεργειακό κέντρο της Κεντρικής Μακεδονίας, μία σύμβαση την οποία τα αντιτιθέμενα συμφέροντα προσπάθησαν να υπονομεύσουν, αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν.
Και για όσους ελπίζουν πως η επόμενη ημέρα στο ΤΑΙΠΕΔ θα είναι καλύτερη, καλό είναι να μην περιμένουν το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Αθανασόπουλο στην προεδρία. Ούτως ή άλλως η ιστορία του Ταμείου ήταν, είναι και θα παραμείνει αμαρτωλή!

http://www.fmvoice.gr/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-20-43/item/56242-%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1

Την παραίτησή τους υπέβαλλαν πριν λίγο οι Αθανασόπουλος και Μέργος στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι παραιτήσεις και ιδιαίτερα εκείνη του Αθανασόπουλου έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για αποκρατικοπιήσεις όπως είναι εκείνες των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ αλλά και του διαπλεκόμενου ΟΠΑΠ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η αποκρατικοποίηση του αμαρτωλού Οργανισμού του Περιστερίου είναι εκείνη που προκαλεί πάσης φύσεως αναταράξεις.
Ως αιτία των παραιτήσεων εμφανίζεται η άσκηση δίωξης κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κατά το έτος 2009 (στο οποίο Αθανασόπουλος και Μέργος ήταν μέλη), σχετικά με την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Αλιβερίου και την ΜΕΤΚΑ του Μυτιληναίου.

Με απόφαση του κ. Στουρνάρα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος υποψήφιος θα προταθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

http://www.kourdistoportocali.com/articles/19186.htm

Η έμμεση απειλή πολιτικής-κυβερνητικής κρίσης είναι το νέο όπλο της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να αποκρούσει τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας  για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και άλλα μέτρα, τα οποία θα προκαλέσουν ακόμη πιο βαθιά ύφεση και κοινωνική αναταραχή. Μπροστά στην άκαμπτη στάση των τροϊκανών - που βρίσκουν υποστήριξη και από τις Βρυξέλλες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης  αποφασίζουν για πρώτη φορά να κινηθούν συντονισμένα, «μοιράζοντας ρόλους». Την απειλή διάρρηξης της κυβερνητικής συνοχής και ενδεχόμενης διάλυσης του κυβερνώντος σχήματος ανέλαβε να επισείσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ειχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση του κ. Βενιζέλου, η οποία ήταν όμως ηπιότερη, συνδέθηκε με τα εσωκομματικά του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και δεν αξιολογήθηκε ως προς τον πραγματικό στόχο της.
Τώρα, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων με την τρόικα και καθώς η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η τρόικα δεν της αφήνει κανένα περιθώριο, τη σκυτάλη παίρνει ο Φ. Κουβέλης.
Απευθύνοντας δημόσια "έκκληση" προς την τρόικα  και τους Ευρωπαίους εταίρους, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ τους ζήτησε «να καταλάβουν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής της». Διατύπωσε μάλιστα πέντε προτάσεις μέτρων, τα οποία θα αποτελέσουν στοιχειώδες «δίχτυ κοινωνικής προστασίας».
Την συνέχεια έδωσαν στενοί συνεργάτες του, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρέπει να εκληφθεί ως κριτική στις επιλογές του Μαξίμου, αλλά αντιθέτως ως ενισχυτική της διαπραγματευτικής θέσης του πρωθυπουργού».
Η παρέμβαση του κ. Κουβέλη αποτελεί ουσιαστικά μιά "προειδοποιητική βολή" ότι αν δεν εισακουσθούν τα εύλογα αιτήματα όλων των κυβερνητικών εταίρων, δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε απρόβλεπτη πολιτική κρίση.
Με τις παρεμβάσεις Βενιζέλου-Κουβέλη στέλνεται μήνυμα προς την τρόικα και τους Ευρωπαίους ότι υπάρχει ομόφωνη απαίτηση των συμπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων για χαλάρωση των μέτρων που αποδεδειγμένα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

http://www.sofokleousin.gr/archives/127125.html
__________________________________________

ο Μέργος είχε μιλήσει για κατώτατο μισθό...
τα του ΟΠΑΠ πάνε ακόμα πιο πέρα
η ΔΕΗ είναι κάτι επίσης μεγάλο

όλα δείχνουν ότι συνεχίζονται αμείωτες οι προσπάθειες να μην γίνουν ούτε οι σωστές αλλαγές, αυτές που θα έπρεπε να έχουν γίνει...

οπότε, ας είναι καλά οι μισθοί και οι συντάξεις...


 

No comments: