4.3.13

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα ζητήσει το Eurogroup από την Ελλάδα

Για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και για τα μακροοικονομικά μεγέθη αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.
Αν και το Eurogroup αναμένεται να επικεντρωθεί στην Ιταλία και την Κύπρο, ωστόσο ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να υπάρξουν αναφορές τόσο στη διοικητική μεταρρύθμιση, όσο και στις παρεμβάσεις στη φορολογική διοίκηση.
Πρέπει να σημειωθεί πως το Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα αφού η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει την επίσκεψή της, ωστόσο θα ενημερωθεί και από στελέχη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα πρώτα ευρήματα των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα απευθύνει προτροπή προς τον κ. Στουρνάρα για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, και συγκεκριμένα θα ζητήσει τήρηση των συμπεφωνημένων στα ζητήματα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο, των αλλαγών στη φορολογική διοίκηση και των παρεμβάσεων στη δημόσια διοίκηση.
Παράλληλα, στο τραπέζι των υπουργών θα βρεθεί, σε αρχικό στάδιο, και πρόταση για παράταση της αποπληρωμής των δανείων Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αναφέρει η Handelsblatt επικαλούμενη έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι η διευκόλυνση της επιστροφής των δύο χωρών στις αγορές, αν και δεν αναμένονται άμεσα αποφάσεις.
Το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρεται σε συζήτηση «πιθανής παράτασης της προθεσμίας για αποπληρωμή μεμονωμένων δανείων του EFSF και του ESM». Το Βερολίνο, υποστηρίζει η εφημερίδα είναι έτοιμο για «μικρές παραχωρήσεις», αν και κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι δεν πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή των όρων στα προγράμματα των δύο χωρών.
Η εφημερίδα δεν αναφέρει την έκταση της παράτασης που εξετάζεται, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες πληροφορίες που μιλούσαν για 2,5, 5 ή ακόμη και παραπάνω χρόνια.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231237967

No comments: