7.3.13

Ευρωπαϊκός «πέλεκυς» στη Microsoft - Ιστορική συμφωνία Sharp- Samsung

Πρόστιμο €561 εκατομμυρίων επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στη Microsoft, καθώς η τελευταία δεν τήρησε την υπόσχεσή της να προσφέρει εναλλακτικούς πλοηγούς διαδικτύου στην προηγούμενη έκδοση των Windows.
Η Microsoft είχε δεσμευτεί, το 2009, να δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής browser, για να «κλείσει» την ευρωπαϊκή έρευνα περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.
Συνολικά, η Microsoft έχει πληρώσει €2,16 δισεκατομμύρια πρόστιμα στην Ευρώπη, για παράβαση όρων κανονισμού.
«Αποτυχία συμμόρφωσης συνιστά μια πολύ σοβαρή παράβαση που πρέπει να τιμωρηθεί ανάλογα» διαμήνυσε ο Χουακίν Αλμούνια, αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε., εξηγώντας την απόφαση της Ε. Επιτροπής.
Σύμφωνα με στοιχεία της IDC, το μερίδιο αγοράς υπολογιστών της Microsoft έπεσε από το 95% το 2004 σε 20%, το 2012.

http://gr.euronews.com/2013/03/06/browser-problems-cost-microsoft/

Εκτοξεύτηκαν οι μετοχές της Sharp, στο άκουσμα της είδησης ότι στην ιαπωνική εταιρεία παίρνει θέση η Samsung Electronics Co. Η τελευταία αναμένεται να επενδύσει περίπου €85 εκατομμύρια, αλλά το σημαντικότερο κομμάτι της συμφωνίας αφορά την παροχή τεχνογνωσίας, κυρίως στην παραγωγή τηλεοπτικών οθονών.
Συμφωνία μεγάλης σημασίας και πρακτικά, καθώς δίνει νέα ανάσα στη Sharp που έλαβε πακέτο διάσωσης €3,4 δισεκατομμυρίων από τις τράπεζες και συμβολικά, αφού είναι η πρώτη φορά που η κορεατική εταιρεία κερδίζει πλειοψηφικό πακέτο σε ιαπωνική εταιρεία.

http://gr.euronews.com/2013/03/06/samsung-throws-sharp-a-lifeline/

No comments: