7.3.13

Βοήθεια στους αντάρτες της Συρίας εξήγγειλε η Μ. Βρετανία

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι προσπάθειες για να υπάρξει ένα τέλος στην αιματοχυσία στην Συρία έχουν στεφθεί από αποτυχία και υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έρχίσει να προετοιμάζεται για πιο ριζοσπαστικές λύσεις αν δεν βρεθεί πολιτική λύση.
Παράλληλα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η παρεχόμενη βοήθεια προς τις συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις με εκπαίδευση και προστατευτικού χαρακτήρα όπλα, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα πρόκειται για όπλα που σκοτώνουν, αλλά για όπλα που θα προστατεύουν.
“Σε συνεργασία με το Εθνικό Συνασπισμό (της αντιπολίτευσης της Συρίας) εξετάζουμε τον προστατευτικό εξοπλισμό που θα μπορεί περισσότερο να τους βοηθήσει και να σώσει περισσότερες ζωές. Θα κρατήσω ενήμερη τη Βουλή, αλλά είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τέσσερα τετρακίνητα τεθωρακισμένα οχήματα για να βοηθήσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να κινούνται πιο ελεύθερα, καθώς επίσης και εξοπλισμό ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων και ολόσωμων πανοπλιών”, είπε ο άγγλος υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο αριθμός των Σύρων αμάχων που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του αιματηρού εμφυλίου πολέμου έφτασε το ένα εκατομμύριο. Περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες είναι παιδιά, γεγονός που εντείνει το ανθρωπιστικό πρόβλημα, ενώ με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η μεταναστευτική τάση όχι απλά συνεχίζεται αλλά αυξάνεται.

http://gr.euronews.com/2013/03/06/britain-to-provide-non-lethal-aid-to-syrian-opposition/

No comments: