7.3.13

«Δίχασε» την Wall το Beige Book – Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow – Iσχυρές απώλειες 4,23% για το ADR της ΕΤΕ

Μεικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα, Τρίτη, στη Wall, στον απόηχο του Beige Book της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα, ο Dow «κατέρριψε» για 2η διαδοχική φορά το ιστορικό υψηλό. Μόλις 24 μονάδες από το δικό του υψηλό ο S&P 500.
Ειδικότερα, ο Dow Jones τερμάτισε στο +0,30% και στις 14.296 μονάδες.
Απώλειες -0,06% κατέγραψε ο Nasdaq για να κλείσει στις 3.222 μονάδες.
Στο +0,11%  και τις 1.541 μονάδες τερμάτισε ο S&P 500.
Απώλειες -4,23% κατέγραψε το ADR της ΕΤΕ στη Ν. Υόρκη, για να κλείσει στα 1,13 δολάρια.
Νωρίτερα, τον κώδωνα του κινδύνου για τον μετριοπαθή ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ κρούει η Fed, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Φαιάς Βίβλου (Beige Book), που δόθηκαν απόψε στη δημοσιότητα.
«Η ακολουθούσα πολιτική επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Beige Book.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως τόσο η χαλαρή νομισματική πολιτική όσο και οι υψηλές τιμές πετρελαίου επιδρούν αρνητικά στους καταναλωτικούς δείκτες.
Όπως, επίσης επισημαίνει, εν μέσω των «άγνωστων συνεπειών» από την εφαρμογή των αυτόματων περικοπών, οι αμερικανοί επιχειρηματίες διατείνονται αρνητικά ως προς ένα νέο κύμα προσλήψεων.
«Η οικονομική δραστηριότητα κινείται στον ίδιο μετριοπαθή ρυθμό» καταλήγει το Beige Book της Fed.
Παράλληλα, την ισχύ ορισμένων εκ των αυτόματων περικοπών απέτρεψε στο «παρά πέντε» το Κοινοβούλιο των ΗΠΑ, το οποίο μέσω έκτακτου νομοσχεδίου, πέτυχε την χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως το τέλος του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους.
Ειδικότερα, η Βουλή των ΗΠΑ αναμένεται να χρηματοδοτήσει με 982 δισ. δολάρια την κυβέρνηση, γεγονός που ισοδυναμεί με την αποτροπή εφαρμογής περικοπών ύψους 85 δισ. δολαρίων.
Η εφαρμογή του ψηφισθέντος νομοσχεδίου προϋποθέτει ωστόσο, την έγκριση της Γερουσίας και την υπογραφή του B. Obama.
Επίσης, την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed έως το τέλος του 2013, προανήγγειλε το μέλος του Δ.Σ. της Fed, C. Plosser.
Αναφερθείς στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ο C. Plosser κατέστησε σαφές πως αυτός θα κυμανθεί σε μετριοπαθή επίπεδα.
Όσον αφορά τα χαμηλά επιτόκια, προειδοποίησε πως ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ τέλος, εκτίμησε πως η ανεργία θα υποχωρήσει στο 7% έως το τέλος του 2013.
«Βουτιά» 2% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι νέες παραγγελίες εργοστασιακών προϊόντων στις ΗΠΑ, στον απόηχο της αποδυνάμωσης της ζήτησης.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εκτιμούσαν πτώση 2,2%.
Στους επιμέρους κλάδους, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν σε χαμηλό 3 ετών, καθώς σημείωσαν «βουτιά» 4,9%.
Στον αντίποδα, οι παραγγελίες μη διαρκών αγαθών κατέγραψαν οριακή άνοδο 0,6%.
Τέλος, κατά 3,8 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών σε πετρέλαιο, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (Energy Information Administration-ΕΙΑ).
Σύμφωνα με του αναλυτές στο Platts,  αναμενόταν άνοδος κατά 1,1 εκατ βαρέλια.

http://www.bankingnews.gr/%CE%94%CE%99%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%97/item/81574-%CE%B4%CE%AF%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-wall-%CF%84%CE%BF-beige-book-%E2%80%93-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CF%8C-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-dow-%E2%80%93-i%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-423-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-adr-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%84%CE%B5 



Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως το τέλος του Σεπτέμβρη, σε μια προσπάθεια να αποφύγει ένα γενικό "black out".

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε με 267 ψήφους υπέρ και 151 κατά, ένα έκτακτο ψήφισμα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λειτουργεί και μετά την λήξη της υπάρχουσας συμφωνίας για τις δαπάνες στις 27 Μαρτίου.

Το ψήφισμα της Βουλής θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της κυβέρνησης με ετήσιο ρυθμό $982 δισ. ως τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, διατηρεί τις αυτόματες περικοπές $ 85 δισ. που πυροδοτήθηκαν την 1η Μαρτίου.

Η Γερουσία θα εξετάσει τη δική της πρόταση την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε χθες ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Harry Reid.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/762037/ArticleNewsWorld.aspx



Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιους ρυθμούς τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, ανέφερε η Fed την Τετάρτη.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και στις 12 περιφέρειες, ενώ η αγορά ακινήτων ενισχύθηκε σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες, σημειώνεται στη Beige Book της Fed.

Η μεταποίηση που συνδέεται με την κατασκευή κατοικιών αποτέλεσε "πηγή δύναμης" για πολλές περιφέρειες.

Την ίδια ώρα η πλειονότητα των περιφερειών ανακοίνωσε συγκρατημένη βελτίωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας.

"Οι πιέσεις στους μισθούς ήταν κατά κύριο λόγο περιορισμένες, αλλά σε ορισμένες περιφέρειες καταγράφηκαν ανοδικές πιέσεις για εξειδικευμένες θέσεις" σημειώνεται στην έκθεση.

Η Fed σημείωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν "ήπιες" και "οι περισσότερες επαφές των περιφερειών δεν σχεδίαζαν αυξήσεις στις τιμές".

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/762034/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: