20.3.13

WSJ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ΕΚΤ και Κύπρο - DJ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από ΕΚΤ – Κύπρο για πιθανή φυγή κεφαλαίων

Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημουργία σχεδίων έκτακτης ανάγκης, τα οποία θα περιλαμβάνουν και κεφαλαιακούς ελέγχους, προκειμένου να περιοριστούν πιθανές κεφαλαιακές εκροές από τις κυπριακές τράπεζες όταν αυτές επαναλειτουργήσουν, αναφέρει σε δημοσίευμα της η WSJ.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων στις καθημερινές αναλήψεις των καταθετών, ανώτατο όριο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές για χρήματα που μπορούν να αποσυρθούν εκτός Κύπρου και τελωνειακούς ελέγχους, αναφέρουν στελέχη της ΕΚΤ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διευκρίνισαν ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί ποιο θα είναι αυτό το ανώτατο όριο χρημάτων, το οποίο και θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των κεφαλαιακών εκροών από τις κυπριακές τράπεζες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στελέχη της EKT, οι τράπεζες στην Κύπρο δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσουν πριν την Τρίτη 26/3/2013.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες στην Κύπρο παραμένουν κλειστές από το Σάββατο μετά την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων από το Eurogroup, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Επιπλέον στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, σε ομιλία του στη Βουλή της χώρας υποστήριξε ότι αναμένει περίπου 7,5 δισ. ευρώ ήτοι το 10% των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες να φύγει από τη χώρα τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των τραπεζών.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764725/ArticleNewsWorld.aspx


Ανάμεσα στις πολλές επιλογές που εξετάζονται από την πολιτική ηγεσία, είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, η επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις, αλλά και ο έλεγχος κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφόρηση, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται μεγάλοι περιορισμοί στο ποσό που θα μπορούν να εκταμιεύσουν οι καταθέτες από τους λογαριασμούς τους, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αιμορραγία καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Την ίδια ώρα, θα επιβληθούν και μεγάλοι περιορισμοί στα ποσά που θα μπορούν να μεταφερθούν εκτός Κύπρου από τους εν Κύπρω λογαριασμούς στις τράπεζες.
Η επιβολή τέτοιων περιορισμών αποτελεί την τελευταία επιλογή των Κεντρικών Τραπεζών σε περιπτώσεις τραπεζικής κρίσης, ενώ πρέπει να σημειωθεί και η επιβολή τραπεζικής αργίας –που ήδη έγινε- αποτελεί «ακραία» κίνηση για τις κυβερνήσεις και τις Κεντρικές Τράπεζες. Με την εμπιστοσύνη των καταθετών να έχει διαλυθεί από τα χαράματα του Σαββάτου, ωστόσο, κρίνεται πως δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή, αφού με το άνοιγμά τους, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητά τους.
Όπως γράφει εδώ και μήνες η «Κ», η Λαϊκή, τουλάχιστον, δεν είχε ποτέ περιθώρια ελιγμών, με την απόφαση του Eurogroup να επιταχύνει το αναπόφευκτο και να οδηγεί την τράπεζα σε μια κατάσταση όπου, εάν ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό, δύσκολα θα μπορεί να αντέξει πέρα από μερικά λεπτά λειτουργίας.
Δεν είναι βέβαιο στο παρόν στάδιο κατά πόσον, ή σε ποιο βαθμό, οι περιορισμοί θα επηρεάσουν τις εισαγωγές αγαθών στην Κύπρο, ή εάν θα υπάρχει ειδική ρήτρα για τους εισαγωγείς βασικών αγαθών. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό κατά πόσον θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για συγκεκριμένους καταθέτες, όπως ΚΕΠΕΥ και άλλες επιχειρήσεις που καταθέτουν τα χρήματά τους προσωρινά για διεκπεραίωση εργασιών και πληρωμών που αποτελούν ειλημμένη υποχρέωσή τους.
Πάντως, άσχετα με τη λύση που θα βρεθεί για την τραπεζική κρίση στην Κύπρο, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη, αφού χωρίς αυτή την ακραία επιλογή (η οποία θα επιδεινώσει και την απώλεια εμπιστοσύνης στις τράπεζες), το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν μπορεί να επανέλθει σε λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση, το άμεσο ζητούμενο είναι η ταχεία λήξη των περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων για τις εύρωστες τράπεζες που είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά. Μια τέτοια κίνηση, μπορεί να αποτρέψει την πλήρη διάλυση και της τελευταίας ένδειξης εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, επιδεικνύοντας πως υπάρχουν αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εύρωστα και υγιή. 

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126904

Οι κυπριακές αρχές συνεργάζονται με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης τα οποία περιλαμβάνουν και μέτρα κεφαλαιακών ελέγχων, για να αντιμετωπίσουν πιθανές εκροές κεφαλαίων όταν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση της κατάστασης.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων στις καθημερινές αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, την επιβολή ανώτατων ορίων στα χρήματα που μπορούν να αποσυρθούν ηλεκτρονικά από τη χώρα και την καθυστέρηση της εκκαθάρισης των συναλλαγών, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Επίσης την εισαγωγή συνοριακών ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα βγουν από τη χώρα ποσά πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Οι αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα νούμερα όσον αφορά τα όρια, αλλά ένας σημείωσε ότι αυτά δεν έχουν ακόμα καθοριστεί και θα εξαρτηθούν από το πόσο σοβαρές είναι οι εκροές όταν οι τράπεζες ανοίξουν και πάλι.

Το Dow Jones σημειώνει εξάλλου ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι περιμένει περίπου 7,5 δισ. ευρώ ή το 10% των καταθέσεων να φύγει από τη χώρα μέσα στις πρώτες ημέρες από την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα στο πρακτορείο ότι ήταν πολύ πιθανό οι τράπεζες να μην ανοίξουν μέχρι την επόμενη Τρίτη, 26 Μαρτίου.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι στην περίπτωση που οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών αυξηθούν εφόσον υπάρξει  σημαντική εκροή καταθέσεων, ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης ELA θα είναι ένας δυσβάσταχτος τρόπος για να χρηματοδοτούνται ακόμα και αν συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε τέτοια χρηματοδότηση.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν εντός των πρώτων ωρών από την επαναλειτουργία των τραπεζών – καθώς οι ηλεκτρονικές εντολές και οι εντολές στα ATM θα απορροφούν με μεγάλη ταχύτητα τα διαθέσιμα ρευστά – και θα μπορούσαν να μείνουν σε ισχύ για "εβδομάδες".

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι γειτονικές χώρες έχουν λάβει οδηγίες να είναι σε ετοιμότητα για να αποστείλουν τραπεζογραμμάτια στην Κύπρο εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη.

Ωστόσο ένας αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα διαθέτει ακόμα επαρκή αποθέματα.

Και οι τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέτοια σχέδια δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη: "Είναι ακριβώς αυτό που θα πρέπει να αναμένεται και ακριβώς αυτό που είχε κανονιστεί για την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι", δήλωσε ένας αξιωματούχος αναφερόμενος στις κρίσιμες εκλογές στη χώρα τον Ιούνιο του 2012, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναλάβει την εκπόνηση ενός σχεδίου για την εξυγίανση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας μέσα σε ένα σαββατοκύριακο και τη συγχώνευση των υγιών περιουσιακών τους στοιχείων σε μια μικρότερη οντότητα, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα πάγια σε μια "κακή τράπεζα".

Δεν θέλησε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος της εξυγίανσης, ενώ εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει.

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126904

No comments: