17.4.09

***Λόγος αντίδρασης Νο.ΙΙ (θα κηρυχθεί το τέλος ύφεσης από το NBER έως τέλος Μαϊου 2009)

Εκτός από το τρόπο σκέψης που εξέφρασε η Fidelity, ακόμα ένας που βρήκε πάτο στην χρηματιστηριακή αγορά.

The graph below plots 4-week averages of the initial unemployment claims going back to 1967, with vertical lines drawn at the first week of the month in which the NBER eventually declared that a recovery from the recession began. Gordon's relation is indeed pretty striking-- in each of the last six recessions, the recovery began within 8 weeks of the peak in new unemployment claims.

new_claims_all_apr_09.gif

4 comments:

mc said...

Καλημέρα.
Ακόμα κι έτσι να έχουν τα πράγματα (θα προτιμούσα να δω ένα chart από το '20 εάν ασφαλώς υπήρχε), οφείλουμε να βρούμε το peak. Το έχουμε βρει; Απ' όσο θυμάμαι, το peak προσδιορίζεται αφού έχει συμβεί. Και στο συγκεκριμένο chart απλώς δεν βλέπω κάτι τέτοιο.

sterk said...

Επίσης ένα άλλο πρόβλημα της οικονομίας, που είναι άσχετο με το διάγραμμα είναι το υψηλό leverage νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό διαφέρει από όλες τις προηγούμενες υφέσεις. Με απλά λόγια πως μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση όταν ένα μεγάλο κομμάτι του δυτικου κόσμου, του κινητήρα της κατανάλωσης, απλώς αδυνατεί να την αυξήση αφού είναι δανεισμένο μέχρι το λαιμό?

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι πληθωρισμός, με άλλα λόγια αυτοί που δεν πρόσεξαν όταν τα πράγματα ήταν καλά θα πριμοδοτηθούν έμμεσα από τους προνοητικούς που αποταμίευαν. Δηλαδή οι δανειστές την πάτησαν.
Για να δούμε αν θα πιάσει το κόλπο...

Βασικά αν είμουν μεγαλοεπενδυτής/αποταμιευτής θα τραβούσα όλη τη ρευστότητα θα αγόραζα real estate / χρυσό και θα προσπαθούσα να δανειστώ όσο γίνεται περισσότερο. Αν κάθε λογικός μεγαλοαποταμιευτής κάνει το παραπάνω (που είναι απόλυτα λογικό αν κρίνουμε από τις τιτάνιες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να προκαλέσουν πληθωρισμό) τότε πιθανότατα το νομισματικό σύστημα όπως το ξέρουμε θα καταρρεύσει λόγω άρσης της εμπιστοσύνης στο υπερπληθωρισμένο χάρτινο νόμισμα.

geokalp said...

παιδιά χρόνια πολλά!

mc

έχεις δίκιο, η υπόθεση είναι ότι το peak έγινε πριν 2 εβδομάδες
[κι εμένα κουφό μου φαίνεται να ισχύει η θεωρία κάποια στιγμή θα ξεδιπλώσω τις εκιμήσεις μου...]

sterk

λίγο άσχετο το σχόλιο - όπως σημειώνεις κι ο ίδιος
1. να δανειστούν όσοι δεν δανείστηκαν! - υπάρχουν και τέτοιοι
2. ο αλλος τρόπος είναι να βρούμε στους λογαριασμούς μισθοδοσίας 1500/καθένας - δώρο της ΕΚΤ
;)

sterk said...

1) Το να δανειστούν όσοι δεν δανείστηκαν είναι μια κουβέντα, το ερώτημα είναι από ποιον? αφου οι δείκτες δανείων /καταθέσεις έχουν ξεπεράσει το 100% σε αρκετες χώρες. Αυτοί που δεν δανείστηκαν είναι οι δανειστές πως γίνεται να δανειστούν από τους δανεισμένους? Κόψιμο χρήματος δίχως αντίκρισμα ίσως = (υπερ) πληθωρισμός

2) Αν αυξήσουν τους μισθούς με τέτοιους ρυθμούς τοτε πάλι (υπερ)πληθωρισμός

Δε λέω ότι έφτασε το τέλος του κόσμου, λύση υπάρχει απλά ανησυχώ με τον τρόπο χειρισμού από τις κεντρικές τράπεζες που αντί να κοιτούν μακροχρόνια βιάζονται να βρούν εύκολες λύσεις να καλοπιάσουν τους πολιτικούς, αυτή τη διαπλοκή που οδηγεί την παγκόσμια οικονομία φοβάμαι...