23.2.10

Αμεσες αλλαγές συστήνει ο Γ. Προβόπουλος

Την ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής, με μεσοπρόθεσμους στόχους τη διατηρήσιμη και συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή και μια πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώνουν σταθερά την ανταγωνιστικότητα υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Ανταγωνιστικότητα και Τεχνολογία στην Ελλάδα» των Τάσου Γιαννίτση, Σταύρου Ζωγραφάκη, Ιωάννας Καστέλλη και Δέσποινας Μαυρή, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος υπογράμμισε πως «η κρίση που περνάμε σήμερα είναι συνολική και αγγίζει όλες τις πτυχές την ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, συνεπώς, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε αποσπασματική, ούτε βραχυπρόθεσμη». Ανέφερε μάλιστα πως «η σημερινή κρίση δεν μοιάζει σε τίποτα με όσα γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στη μεταπολεμική μας ιστορία».

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε μάλιστα πως οι αλλαγές που απαιτούνται έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα, επισημαίνοντας «τις ιστορικές ευθύνες που πρέπει να αναλάβουμε όλοι μπροστά στη μεγάλη πρόκληση»: «Η πορεία των επόμενων χρόνων θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το στόχο που θα επιλέξουμε. Θέλουμε μια Ελλάδα εγκλωβισμένη σε μια ισορροπία χαμηλών δυνατοτήτων ή μια Ελλάδα σύγχρονη και δυναμική;».

Προειδοποιώντας για τεράστιο κόστος από τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε πως η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την πραγματοποίησή τους.

Συνεχίζοντας, έκανε αναφορά στην ανάγκη συναίνεσης, αφήνοντας αιχμές για τις αντιδράσεις στα μέτρα που λαμβάνονται: «Σίγουρα δεν μπορούμε πλέον να πορευθούμε με τις συνταγές του παρελθόντος, με προκατασκευασμένες απαντήσεις σε προβλήματα που είτε τίθενται με νέο τρόπο είτε είναι εντελώς καινούργια, με ιδεοληπτικές ερμηνείες της πραγματικότητας, με αγώνα για την προάσπιση των κεκτημένων, με επιδίωξη του μέγιστου κέρδους στο βραχύτερο χρονικό διάστημα, με επιλεκτική και κατά το δοκούν εφαρμογή θεσμών και νόμων, με άρνηση κάθε προσπάθειας για οικοδόμηση συναίνεσης».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1781462

Ευ. Βενιζέλος: Αναγκαία η λήψη νέων μέτρων

Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων «για να οδηγηθούμε έξω από την περιδίνηση», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό και ζήτησε τη στήριξη του πολίτη «που είναι επώδυνη, γιατί πρόκειται για μια θυσία».

«Δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τις αναφορές στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και στα μέτρα που είναι αναγκαία για να οδηγηθούμε έξω από την περιδίνηση, προκειμένου να δώσουμε προοπτική στην ελληνική οικονομία και τον Έλληνα πολίτη, που είναι έτοιμος να συνεισφέρει, αλλά θέλει να γνωρίζει ότι υπάρχει προοπτική και ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει προοπτική και ασφάλεια στον πολίτη, «καθώς ζητάμε ως αντάλλαγμα τη βοήθειά του και τη στήριξή του που είναι επώδυνη γιατί πρόκειται για μια θυσία».

Ερωτηθείς για την Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, ο υπουργός είπε ότι «σημασία δεν έχει να αντιδικούμε σε κομματικό επίπεδο, αλλά να πάρουμε τις μεγάλες και γενναιόψυχες πρωτοβουλίες για υπέρβαση της κρίσης».

«Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και να καταλογίσουμε τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Θέλουμε να αποφύγουμε το αδιέξοδο, και κινούμαστε συντονισμένα και υπεύθυνα ως οικονομία και ως έθνος».

Ο υπουργός συμπλήρωσε επίσης πως «σημασία έχει να αναζητήσουμε τα αίτια και τις λύσεις των προβλημάτων μας» και πως κάθε κόμμα «εφόσον έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών μπορεί να πάρει τις δικές του πρωτοβουλίες. Η Βουλή αποφασίζει».

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, συζητήθηκαν επίσης εξοπλιστικά θέματα, το θέμα των Ναυπηγείων και το μέλλον του ναυπηγικού τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: