25.2.10

Lex:Τα σκληρά μέτρα στο Νότο πλήττουν τη Γερμανία

Πολλή φασαρία γίνεται το τελευταίο διάστημα στην ευρωζώνη. Η Γερμανία έχει επικρίνει την "ακολασία" των εταίρων της στον Νότο, κυρίως της Ελλάδας. Η Αθήνα, από τη μεριά της, αισθάνεται "χολωμένη", θεωρώντας υπερβολικές τις απόψεις του Βερολίνου. Με δεδομένες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, το βέβαιο είναι ότι τα συναισθήματα είναι έντονα.

Σαφώς, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη με υψηλές δαπάνες του Club Med θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι. Επίσης, οφείλουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Αλλά το να επιμένεις, όπως πράττει το Βερολίνο, ότι η λιτότητα είναι ο μοναδικός τρόπος επιστροφής σε ορθή πορεία γι’ αυτές τις χώρες είναι μη ρεαλιστικό αλλά και λάθος. Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της επίσης.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Πέρυσι αυτά τα ελλείμματα έφθασαν συνολικά στα 102 δισ. ευρώ, με το 50% να οφείλεται στις εμπορικές σχέσεις με την ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία έχει μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών -πέρυσι έφθασε στα 80 δισ. ευρώ- με το 50% αυτού να οφείλεται, επίσης, στις εμπορικές σχέσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας αυτή η σχέση ωφελούσε τους πάντες. Η Γερμανία απολάμβανε ανάπτυξη στηριζόμενη στην εξαγωγική της δραστηριότητα. Το Club Med πρόσφερε τη ζήτηση γι’ αυτά τα προϊόντα που εξήγε η χώρα. Όμως, αυτή η ασυμμετρία σήμερα είναι αρνητική, όπως παλιά ήταν θετική.

Ας φανταστούμε, έστω και για μία στιγμή, ότι οι χώρες του Club Med κατορθώνουν με κάποιον τρόπο να βρουν τον δρόμο τους προς την ανάκαμψη και να μειώσουν τα ελλείμματά τους στα επίπεδα που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Προκειμένου να το πράξουν θα πρέπει να εφαρμόσουν προγράμματα ισχυρής μείωσης δαπανών, συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 6% της γερμανικής παραγωγής. Μία συνέπεια αυτών των περικοπών θα είναι η μείωση της κατανάλωσης και κυρίως η ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα.

Η Γερμανία δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει αυτήν την πτώση μέσω αύξησης των εξαγωγών της σε άλλες χώρες. Η οικονομία της, η οποία "πάγωσε" και ανέκαμψε ελαφρά μόνο χάρη στις εξαγωγές, θα αντιστρέψει πορεία. Τότε το Βερολίνο θα βρεθεί αντιμέτωπο με μερικές δύσκολες επιλογές.

Μία εξ αυτών, όπως υποστηρίζει ο κ. Brian Reading της Lombard Street, θα είναι η αύξηση του ελλείμματός της. Ακόμα και αν το πράξει μόνο για το δικό της συμφέρον, η αντίθεση της Γερμανίας προς την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα μάλλον θα υποχωρήσει.


ΠΗΓΗ: FT.com

___________
Nαι ε;
Μπράβο...
Μάλλον καταλάβατε βασικούς κανόνες διπλογραφικού συστήματος.

No comments: