28.2.10

Ο «Μυστικός Δείπνος» της Γουόλ Στριτ

ΜΑΥΡΑ σενάρια για την ελληνική οικονομία διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή κορυφαίων οικονομικών παραγόντων της
Wall Street. Αυτό που προβληματίζει επικεφαλής των μεγαλυτέρων επενδυτικών κεφαλαίων του κόσμου και παγκοσμίου φήμης οικονομολόγους είναι το ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να πέσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά. Εκτιμούν ότι τα σκληρά οικονομικά
μέτρα υπονομεύουν την έξοδο από την ύφεση και πως αν δεν δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο υψηλού χρέους και αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης που θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.

Η συνάντηση των οικονομικών παραγόντων της Wall Street έγινε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Ρlaza Αthenee, στην εξαιρετικά πολυτελή περιοχή του Απερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν, με πρωτοβουλία του διεθνούς οικονομολόγου κ. Στ. Ζαββού. Σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Τζορτζ Σόρος, «πατριάρχης των επενδύσεων», ο Τζον Πόλσον, διαχειριστής επενδύσεων, επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Ρaulson & Co. με κεφάλαια 36 δισ. δολαρίων και θέσεις κατά των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ, ο Στιβ Σβάρτζμαν, ιδιοκτήτης της Βlackstone Group με επενδεδυμένα κεφάλαια 94 δισ. δολαρίων, ο καθηγητής Ρόμπερτ Μαντέλ, πατέρας του ευρώ, καθώς και ο καθηγητής Νουριέλ Ρουμπίνι που προέβλεψε εγκαίρως την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η συζήτηση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια δείπνου περιεστράφη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, γύρω από την κρίση στην Ελλάδα και την πορεία του ευρώ.

Σκληροπυρηνικοί και αισιόδοξοι
Από την παραπάνω σύνθεση είναι σαφές ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των «σκληροπυρηνικών» Τζον Πόλσον και Νουριέλ Ρουμπίνι, με τις δυσμενείς προβλέψεις τους για το ελληνικό χρέος και το ευρώ, και των πιο αισιόδοξων υποστηρικτών της Ελλάδας και του ευρώ, όπως ο Τζορτζ Σόρος και ο Ρόμπερτ Μαντέλ.

Ο Νουριέλ Ρουμπίνι επανέλαβε τη θέση του για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η ανυπαρξία ευρωπαϊκού μηχανισμού για δημοσιονομική παρέμβαση, η ανάγκη της Ελλάδας να εξασφαλίσει άμεσα σημαντικούς πόρους και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση στερείται της απαραίτητης τεχνογνωσίας προκειμένου να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις οδηγούν την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Τόνισε δε ότι η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ύστερα από κάθε μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση ακολουθεί μια επίπονη διαδικασία πληρωμής των κρατικών χρεών, κάτι που περιμένει να επαναληφθεί ιδιαίτερα για τα κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος και έλλειμμα όπως η Ελλάδα. Ο Τζον Πόλσον, ο οποίος υπο λογίζεται ότι έχει στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας περί τα 4 δισ. ευρώ και έχει πάρει σημαντικές θέσεις κατά του ευρώ, διαβλέπει μεγάλες δυσκολίες σχετικά με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Κύριο επιχείρημά του είναι ότι η εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητας θα πλήξει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει σε σημαντική ύφεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις που έχουν ακουστεί ως σήμερα. Αυτό θα διογκώσει δυσανάλογα το μέγεθος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ δημιουργώντας πρόβλημα στον δανεισμό του Δημοσίου και στην υποχώρηση των spreads.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις ως προς την αποδοχή των σκληρών μέτρων, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υποστήριξε την άποψη ότι όλες οι χώρες που πήραν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τύπου ΔΝΤ (όπως η Λετονία) έπεσαν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, κάτι που εκτιμά ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Η ύφεση αυτή θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=317435&ct=32&dt=28/02/2010

No comments: