28.2.10

Ντάνιελ Γκρος: «Σύντομα το spread θα φτάσει στο 500»

Παρά την αδιάκοπη φιλολογία ότι υπάρχει ένα αόρατο γαλλογερμανικό «δίχτυ ασφαλείας» (μεγέθους 25 δισ. ευρώ), έτοιμο να διασώσει τη χώρα αν χάσει τον βηματισμό της και πέσει από το σχοινί του δανεισμού στο δημοσιονομικό κενό, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, το μόνο που υπάρχει είναι ένα σχέδιο για την απελευθέρωση (σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης) 3-4 δισ. ευρώ με τη μορφή αγοράς ελληνικών ομολόγων ή εγγυήσεων από κρατικές τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ολα αυτά οδηγούν οικονομολόγους να εκτιμούν ότι μόλις η Ελλάδα βγει στο «ξέφωτο των αγορών» για να δανειστεί, όσο σκληρά μέτρα κι αν έχει λάβει ως τότε, οι αγορές δύσκολα θα αντισταθούν στον πειρασμό να της επιτεθούν. Διότι εκείνο που τις ενδιαφέρει περισσότερο από τις ευκαιρίες κερδοσκοπίας που προσφέρει η «ελληνική αδυναμία» είναι να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα σε ένα τεστ δοκιμής των αντανακλαστικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή να απειλήσουν τη χώρα και με αυτόν τον τρόπο να «εκβιάσουν» την κυρία Ανγκελα Μέρκελ , τον κ. Νικολά Σαρκοζί και τον διοικητή της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αποκαλύψουν αν πράγματι διαθέτουν τον μηχανισμό διάσωσης που υπαινίχθηκαν κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ότι διαθέτουν.

Ολα τα παραπάνω ενισχύονται και από τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre of Εuropean Ρolicy Studies) κ. Ντάνιελ Γκρος, ενός εκ των βασικών αρχιτεκτόνων τού υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ). Οπως δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Γκρος, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προ της χρεοκοπίας, αλλά- κατά την εκτίμησή του- σύντομα θα αρχίσει να δανείζεται με spread 500, δηλαδή με επιτόκιο περίπου 9%! Υποστήριξε ακόμη ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα εκδηλώνονται διαρκείς κρίσεις εμπιστοσύνης και ότι ανά δύο μήνες θα αναγκαζόμαστε να λαμβάνουμε νέα μέτρα για να διεκδικούμε νέο δανεισμό. Εξήγησε ότι νομικά μπορούμε ασφαλώς να απευθυνθούμε στο ΔΝΤ, αλλά ότι πρακτικά αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν πρόκειται να γίνει διότι δεν το επιθυμούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο κ. Γκρος, τέλος, εκτιμά ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα δημιουργηθεί μέσα στους επόμενους 6-9 μήνες.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=317446&ct=32&dt=28/02/2010

No comments: