23.2.10

Fitch: Υποβάθμιση τραπεζών σε ΒΒΒ

Σε ΒΒΒ υποβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση των ΕΤΕ, Αlpha, Εurobank και Πειραιώς η Fitch Ratings.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/570372/Article.aspx

Ενεργητικό και κερδοφορία
Όπως σχολιάζει η Fitch στο σχετικό της report, η υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών οφείλεται στις εκτιμήσεις του οίκου πως η ποιότητα ενεργητικού και η κερδοφορία του κλάδου, που ήδη παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης, θα δεχθούν περαιτέρω πιέσεις λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
«Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει τη ζήτηση για δάνεια και θα ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην ποιότητα κεφαλαίων» επισημαίνει η Fitch. Η εξασθένηση πιστωτικής ποιότητας θα επιφέρει την αύξηση του κόστους χρήματος για τις τράπεζες, η οποία με τη σειρά της θα αποδυνάμωσει την κερδοφορία τους.
Αν και οι δραστηριότητες των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία ενισχύουν την εξοικονόμηση εσόδων από διάφορες πλευρές, αυτά τα έσοδα πλήττονται από πιο ευάλωτες οικονομίες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη δεχτεί πιέσεις από την ύφεση.
Ο οίκος αναφέρει ακόμη ότι η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να επηρεαστεί και από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης που προκύπτει από τις αυξανόμενες πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν τα ελληνικά δημοσιονομικά έχουν σε μεγάλο βαθμό πλήξει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών κυρίως στις αγορές μεγάλων χρηματοδοτήσεων, και σε μικρότερο βαθμό τις διατραπεζικές αγορές.

Εξάρτηση από την ΕΚΤ
Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από την ΕΚΤ. Αν και η πρόσβαση στις διευκολύνσεις που παρέχει η ΕΚΤ, προσφέρει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, η Fitch θα προτιμούσε μια εξισορρόπηση των προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας από πιο «παραδοσιακές» πηγές.
Ωστόσο, αναδεικνύει το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τις καταθέσεις των πελατών (86% των δανείων κατά μέσο όρο για τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2009), στοιχείο που κατά τον οίκο, αναδεικνύει την περιορισμένη εξάρτηση από τη μη τραπεζική χρηματοδότηση.
Επισημαίνει ακόμη ότι το αρνητικό outlook για όλες τις τράπεζες μπορεί να αναθεωρηθεί σε σταθερό, εάν οι ελληνικές τράπεζες κατορθώσουν να μειώσουν τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και κατορθώσουν ακόμη να εξισορροπήσουν τις θέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας χωρίς να πλήξουν την κερδοφορία τους, καθώς και εάν τα επαναλαμβανόμενα κέρδη αποδειχθούν πιο ευέλικτα από ό,τι θεωρείται τώρα, στο αναμενόμενο περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό στη ΝΑ Ευρώπη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1781802

No comments: