26.2.10

Citi: Επίπονα αλλά αποτελεσματικά τα μέτρα της Ελλάδας

Μετά τις νέες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του 2009 προς τα κάτω και των πρόσθετων μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, η Citi προχωρά σε περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεών της για το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας το τρέχον και το επόμενο έτος σε -1,3% και 0,2%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα μέτρα που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρουν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9% του ΑΕΠ το 2010, εκπληρώνοντας τους στόχους της κυβέρνησης. Πιέσεις συνεχίζουν να ασκούν, ωστόσο, στην αγορά η αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και η ανησυχία που επικρατεί σχετικά με πιθανή κλιμάκωση των κοινωνικών αναταραχών στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως σημειώνει στη σημερινή της έκθεση, η Citi θεωρεί ότι οι πιθανότητες της Ελλάδας να χρειαστεί χείρα βοηθείας από το εξωτερικό –είτε από τα μέλη της ευρωζώνης είτε από το ΔΝΤ– παραμένουν υψηλές προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι Απριλίου-Μαΐου.

Για τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη –πέραν της Ελλάδας, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία– η λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, επισημαίνει η Citi. Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ευρώπη δεν έχουν περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης των προβλημάτων και στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης.

«Αβέβαιο παραμένει, επίσης, κατά πόσον τα κράτη μέλη με διψήφιο έλλειμμα θα καταφέρουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», αναφέρει η έκθεση. Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αναλάβει άμεση δράση για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ενώ είναι πιθανό να προχωρήσει σταδιακά στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων της εντός του 2010.

Παρότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή χρηματοδοτήσεων, το δεύτερο εξάμηνο η ρευστότητα αναμένεται να συρρικνωθεί και ενδεχομένως να οδηγήσει σε βαθμιαία αύξηση των overnight επιτοκίων κατά 70 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους. Κατά τη γνώμη της Citi, το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα σημειωθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1782607

No comments: