24.2.10

Π&Κ: "Κόβει" τιμές-στόχους για τις τράπεζες

Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δίνει η Εθνική-Π&Κ σε έκθεσή της όπου προβλέπει ότι η κερδοφορία τους θα μειωθεί κατά 23% το 2010 σε περιβάλλον ύφεσης 1,5%.

Ειδικότερα, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 8,3 από 12 ευρώ (διατηρεί outperform), για την Αγροτική στα 1,4 από 1,8 ευρώ (underperform), για την Τραπεζα Κυπρου στα 5,6 από 6,1 ευρώ (outperform), για την Eurobank στα 7,4 από 11 ευρώ (outperform), για την Τράπεζα Πειραιώς στα 7,1 από 11,5 ευρώ (neutral), για το ΤΤ στα 4 από 4,7 ευρώ (neutral)και για την Marfin Popular Bank στα 2,2 από 2,8 ευρώ (neutral).

Η χρηματιστηριακή αναθεωρεί χαμηλότερα τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη των τραπεζών το 2010, συμπεριλαμβάνοντας:
- Χαμηλότερη αύξηση χορηγήσεων και καταθέσεων.
- Οριακή περαιτέρω συμπίεση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της περί μικρής βελτίωσης.
- Υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες (κοντά στα επίπεδα του 2009)
- Υψηλότερο κόστος κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, τα καθαρά κέρδη του κλάδου αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 23% το 2010, ενώ αναμένεται σημαντική ανάκαμψη στα μεγέθη του 2011, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας και ισχυρής ανάκαμψης σε ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία.
Αναφορικά με τα μεγέθη δ' τριμήνου των τραπεζών, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι δεν αναμένεται να παράσχουν στήριξη, καθώς οι προβλέψεις για επισφάλειες παραμένουν ισχυρές και δεν αναμένεται να επαναληφθούν τα κέρδη από συναλλαγές των προηγούμενων τριμήνων.
Όπως αναφέρει η Εθνική-Π&Κ, όσο διατηρείται το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, προτιμά την Τραπεζα Κυπρου που έχει πιο αμυντικά χαρακτηριστικά λόγω της χαμηλότερης έκθεσής της στην Ελλάδα.
Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο για "ράλι ανακούφισης", παρουσιάζουν ενδιαφέρον και άλλες μεγάλες τράπεζες με πιεσμένες αποτιμήσεις, όπως η Eurobank και η Alpha Bank.

Για την ελληνική οικονομία
Οι μακροοικονομικές ανησυχίες συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις τράπεζες, αναφέρει, καθιστώντας δυσκολότερο και ακριβότερο το δανεισμό τους. Η άντληση περίπου 20 δισ. με τα τρέχοντα επιτόκια για να καλυφθούν οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του Απριλίου και του Μαϊου ενδέχεται να αποδειχτεί δύσκολη, με την Εθνική-Π&Κ να εκτιμά ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί είτε μέσω νέων μέτρων από την κυβέρνηση είτε μέσω ευρωπαϊκού σχεδίου που θα παράσχει κάποιας μορφής βραχυπρόθεσμη στήριξη στις ανάγκες αναχρηματοδότησης.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα οδηγήσει σε ένα ακόμη έτος ύφεσης, με το ΑΕΠ να αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά 1,5% το 2010.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/570411/Article.aspx

No comments: