24.9.10

Πως η Goldman Sachs αλλάζει την ψυχολογία στις αγορές

Απίθανο χαρακτηρίζει η Goldman Sachs το ενδεχόμενο επανάληψης της ελληνικής κρίσης χρέους στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman, η Ιρλανδία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση τόσο σοβαρή όσο αυτή που υποχρέωσε την Ελλάδα σε λήψη δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της ιρλανδικής οικονομίας, αλλά και των ιρλανδικών τραπεζών έχει βρεθεί στο στόχαστρο αναλυτών και επενδυτών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσδίδουν στη χώρα τον τίτλο της... επόμενης Ελλάδας. Ωστόσο μετά τα ιστορικά υψηλά στα οποία αναρριχήθηκαν τα spreads, ο  αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, έσπευσε να αποκλείσει για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ιρλανδίας, ενώ τέλος στη σεναριολογία περί βοήθειας επιχείρησε να βάλει και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Caroline Atkinson, δηλώνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία αίτηση για λήψη δανείου.
Τα πενταετή ιρλανδικά CDS βρέθηκαν χθες στις 490,8 μ.β., 26,6 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ η διαφορά της απόδοσης του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund άγγιξε νέα υψηλά, στις 426 μ.β.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για το ιρλανδικό ΑΕΠ δείχνουν το μέγεθος της κατάστασης. Ειδικότερα, η ιρλανδική οικονομία  συρρικνώθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε τριμηνιαία βάση, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση του ΑΕΠ. Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε σημειώσει αύξηση κατά 2,2%. Σε ετήσια βάση, το ιρλανδικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση 1,8%, από μείωση 0,9% το πρώτο τρίμηνο.
Η ανάλυση της Goldman άλλαξε και την πορεία του ευρώ, ανατρέποντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, καταγράφοντας τώρα κέρδη πάνω από το 1,341 δολ. με άνοδο 0,76% . Το ευρώ διαμορφώνεται στα 1,3415 δολάρια και στα 113,160 γιεν, στο 0,8537 με τη Στερλίνα και στο 1,3146 με το Ελβετικό Φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,04% έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 84,375 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 1,5708 με τη Στερλίνα και στο 0,9800 με το Ελβετικό φράγκο.

reporter

No comments: