29.9.10

Τα τέλη φταίνε για τις i-τιμές

Μια λογική εξήγηση για τους λόγους που είναι «τσιμπημένες» οι τιμές των ηλεκτρονικών στην Ελλάδα και δη, των προϊόντων της Apple, επιχείρησε να δώσει η iSquare, η θυγατρική της Info-Quest που αποτελεί τον επίσημο διανομέα της αμερικανικής εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές των ηλεκτρονικών υπολογιστών Mac και των i-προϊόντων, όπως τα iPod κλπ. είναι από 9% μέχρι και 25% ακριβότερες, κάνοντας τους... «Apple Lovers» εν μεσω κρίσης να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

«Ο ΦΠΑ στο 23% αλλά και μια σειρά τελών που επιβάλλει η χώρα μας, όπως το τέλος πνευματικών δικαιωμάτων και το τέλος ανακύκλωσης ανεβάζουν σημαντικά το κόστος χονδρικής», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της iSquare, κ. Κωστής Σταυρόπουλος, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο τιμοκατάλογος χονδρικής είναι σχεδόν ενιαίος για τις χώρες της Ε.Ε. και από κει και πέρα επιβαρύνεται ανά χώρα με τα επιπλέον μεταφορικά έξοδα και τους φόρους.

Στην Ελλάδα εκτός του ΦΠΑ, επιβάλλεται φόρος υπέρ των δημιουργών περιεχομένου στις συσκευές μουσικής αναπαραγωγής και όχι μόνο, ο οποίος ανέρχεται σχεδόν σε 3% επί του τζίρου. Επίσης, υπάρχει και τέλος ανακύκλωσης για τις ηλεκτρονικές συσκευές που ανέρχεται σε περίπου 2% επί των πωλήσεων. Όλα αυτά τα τέλη περνούν από τη χονδρική στη λιανική, συν φυσικά το περιθώριο κέρδους του εισαγωγέα – διανομέα.

Έτσι, ο Έλληνας καταναλωτής επιβαρύνεται με «καπέλο» 110 ή και 180 ευρώ για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που θα αγοράσει από τα εγχώρια καταστήματα από ό,τι θα πλήρωνε αν έκανε τις αγορές του από το εξωτερικό και δη, από το Internet.

Όπως σχολίασαν οι άνθρωποι της iSquare, τηρουμένων των αναλογιών και συνθηκών στην εγχώρια αγορά, οι τιμές στην Ελλάδα μπορούν να χαρακτηριστούν ελκυστικές.

Εν αναμονή του iPad

Και όλα αυτά ενώ στην αγορά αναμένεται το iPad, το νέο gadget της Apple για το οποίο πολλά έχουν γραφτεί αναφορικά με τη χρησιμότητά του ή τη σχέση απόδοσης – τιμής, αλλά που παγκοσμίως ξεπουλάει...

Η ακριβής ημερομηνία άφιξης του στη χώρα μας παραμένει άγνωστη, αφού όπως ανέφεραν από την iSquare «ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του έτους» και με την ευχή να προλάβουν τις αγορές των Χριστουγέννων.

Στην ερώτηση γιατί αυτή η καθυστέρηση, αφού αρχικά αναμενόταν εντός του Οκτωβρίου, η εταιρεία ανέφερε πως η ζήτηση από τις άλλες χώρες, που είναι και μεγαλύτερες ως αγορές, είναι τόσο έντονη, που «τραβούν» όλο τον όγκο των παραγγελιών. Εξάλλου, το iPad δεν υποστηρίζει ακόμη τα ελληνικά ως γλώσσα -κάτι που αναμένεται στην αναβάθμιση του Νοεμβρίου, οπότε ίσως τότε να κάνει και το ντεμπούτο του στη χώρα μας.

Για το άλλο best seller της αμερικανικής εταιρείας, το iPhone, η iSquare διαθέτει το κινητό τηλέφωνο στα καταστήματά της, το οποίο όμως, προμηθεύεται από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και όχι απευθείας από την Apple. Όπως ανέφερε ο κ. Σταυρόπουλος, από τα καταστήματα iStorm οι συνδρομητές των Cosmote και Vodafone μπορούν να αποκτήσουν τις συσκευές παίρνοντας και την επιδότησή τους κανονικά.

Νέα καταστήματα

Το δεύτερο εξουσιοδοτημένο κατάστημα πώλησης προϊόντων Apple (Apple Premium Reseller Store) της iSquare ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι.

Το εν λόγω κατάστημα αποτελεί επένδυση της ACE-Hellas, καθώς πλην του πρώτου APRS στο Κολωνάκι που είναι ιδιόκτητο, τα υπόλοιπα θα αναπτύσσονται μέσω franchising.

Η διοίκηση της εταιρείας σκοπεύει να αποκτήσει και τρίτο κατάστημα στο Λεκανοπέδιο –αυτή τη φορά στα νότια προάστια και πιθανότατα στην Γλυφάδα– και στη συνέχεια να βγει εκτός Αθηνών. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, σειρά έχει η αγορά της Θεσσαλονίκης και άλλα αστικά κέντρα της περιφέρειας, αλλά και η Κύπρος.

Η θυγατρική της Info – Quest, όπως αναφέρθηκε σχετικά, διατηρεί το στόχο για 8 έως 10 καταστήματα μέχρι το 2013.

Ενδεικτικές τιμές προϊόντων Apple

ΧΩΡΑ
iMac
MacBook Pro
iPod Shuffle
Αγγλία
Από 1.167 ευρώ
Από 1.167 ευρώ
Από 45,58 ευρώ
Γαλλία
Από 1.199 ευρώ
Από 1.149 ευρώ
Από 59 ευρώ
Ιταλία
Από 1.199 ευρώ
Από 1.149 ευρώ
Από 55 ευρώ
Γερμανία
Από 1.199 ευρώ
Από 1.166 ευρώ
Από 49 ευρώ
Ελλάδα
Από 1.349 ευρώ
Από 1.259 ευρώ
Από 61 ευρώ

ΠΗΓΗ: Από τις επίσημες ιστοσελίδες καταστημάτων Apple ανά χώρα. Αφορούν τα νεότερα προϊόντα που κυκλοφόρησε η εταιρεία.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1055912

No comments: