28.9.10

Αντίθετη η Γερμανία στην επέκταση των σχεδίων διάσωσης στην Ευρωζώνη

Η Γερμανία δεν πρόκειται συμφωνήσει στην επέκταση των μέτρων στήριξης της Ευρωζώνης, ανέφερε σε δηλώσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου έρχονται την ώρα που τέσσερις διακεκριμένοι οικονομολόγοι, έχοντας τη στήριξη πολιτικών προσωπικοτήτων της Ευρώπης, προτείνουν τη μονιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility) - που συστάθηκε με απόφαση της ΕΕ τον περασμένο Μάιο - και τη χορήγηση από αυτό δανείων με χαμηλό επιτόκιο στις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν μεγάλα ελλείμματα.
Μεταξύ των τεσσάρων οικονομολόγων που υπογράφουν την πρόταση, η οποία δημοσιεύεται με τη μορφή άρθρου στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Financial Times, είναι ο κ. Tommaso Padoa-Schioppa, Πρόεδρος του Ομίλου "Notre Europe" και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Οι άλλοι τρεις είναι ο κ. Peter Bofinger, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ, ο κ. Henrik Enderlein, καθηγητής στη Σχολή Διακυβέρνησης Hertie του Βερολίνου και ο κ. Andre Sapir, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Libre των Βρυξελλών.
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι χρειάζονται «άλλες διαδικασίες» για τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση των χρεών τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.
Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρεται σε «άλλες διαδικασίες» εννοεί αυτά που έγραψε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Ο κ. Σόιμπλε πρότεινε την αναστολή καταβολής των πόρων από το Αγροτικό και Περιφερειακό Ταμείο της ΕΕ για τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τους κανόνες περί ελλειμμάτων και χρέους, καθώς και την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου τους στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin).
Ο κ. Σόιμπλε επιμένει εξάλλου ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν «αυτόματο» χαρακτήρα. Η ψηφοφορία των χωρών της ΕΕ στα θέματα αυτά πρέπει να υπακούει σε μια «αντεστραμμένη ειδική πλειοψηφία», δηλαδή, οι κυρώσεις να εφαρμόζονται, εκτός αν αντιτάσσεται σ' αυτές μια πλειοψηφία χωρών.

reporter

No comments: