29.9.10

Ζ. Μπαρόζο: Έχουμε επίγνωση των κοινωνικών επιπτώσεων που θα επιφέρουν αυτά τα μέτρα

Την πεποίθηση ότι οι νομοθετικές προτάσεις που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι «οι καλύτερες δυνατές για την υπεράσπιση των ευρωπαίων εργαζομένων», εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν.
Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι από όλη την Ευρώπη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας που προωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Έχουμε επίγνωση των κοινωνικών επιπτώσεων που θα επιφέρουν αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο. Ωστόσο, πρόσθεσε, λόγω του υπερβολικού χρέους, οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν δύσκολα μέτρα. «Όταν το χρέος είναι πολύ υψηλό, το χρήμα των ευρωπαίων φορολογουμένων δεν διοχετεύεται στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στις συντάξεις, ή στα επιδόματα για τους φτωχούς, αλλά στους τόκους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι μια πολιτική που στοχεύει στη μακροοικονομική ισορροπία είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών.
«Αυτοί που επικρίνουν το πακέτο των προτάσεων που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή, δεν το έχουν διαβάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ένα μέλλον ευημερίας για τους πολίτες της».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν στόχο την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και των κανόνων του, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, παρόμοιες με τη σημερινή.
Ο Όλι Ρεν επεσήμανε ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή προτείνει ένα αποτελεσματικό καθεστώς κυρώσεων για τις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται αρκετά νωρίς και να αυξάνονται βαθμιαία», τόνισε και κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής.
Συνεχίζοντας, ο Φιλανδός Επίτροπος διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις που προτείνει η Επιτροπή δεν θα επιβάλλονται αναδρομικά. «Οι χώρες δεν θα κριθούν για το παρελθόν τους, αλλά για το παρόν και το μέλλον τους. Σε περίπτωση που μια χώρα δε λάβει δράση, σύμφωνη με τις συστάσεις της Επιτροπής ή του Συμβουλίου, τότε η Επιτροπή μπορεί να προτείνει ποινές. Την τελική απόφαση θα έχει το Συμβούλιο Υπουργών», δήλωσε ο Όλι Ρεν. Τόνισε, ωστόσο, ότι αν ένα κράτος αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, θα μπορεί να τις αποφύγει αν λάβει τα αναγκαία μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος του.
Επιπλέον, ο Επίτροπος Οικονομίας, ανέφερε ότι «το κακό θα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του», που δεν είναι άλλη από τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τόνισε, επίσης, ότι στο εξής θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο δημόσιο χρέος των χωρών μελών και όχι μόνο στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα. «Τίποτα δεν είναι πιο αντικοινωνικό από ένα τεράστιο χρέος που πλήττει τα επιδόματα, την κοινωνική πολιτική και διαβρώνει την ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», δήλωσε ο Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι για αυτό το λόγο η Επιτροπή προτείνει την σταδιακή μείωση του χρέους που ξεπερνά το όριο του 60% του ΑΕΠ.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε ότι αν οι σημερινές προτάσεις της Επιτροπής υπήρχαν νωρίτερα, η Ελλάδα θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση, διότι θα ήταν δύσκολο να παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

reporter

No comments: