28.9.10

Μετά τον πανικό σταθεροποίηση στα CDS των ομολόγων Ιρλανδία (515 μ.β.) Πορτογαλία(460μ.β.) και Ελλάδα(825.β.)

Η επιτυχημένη δημοπρασία εντόκων στην Ισπανία επανέφερε την σταθερότητα στις αγορές ομολόγων όπου είχε παρατηρηθεί εκτόξευση των CDS.
Συγκεκριμένα οι  ανησυχίες για την κατάσταση της Ιρλανδίας και η εντεινόμενη φημολογία ότι η χώρα μπορεί να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης τύπου Ελλάδος έχει εκτροχιάσει τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στα ομόλογα. Ταυτόχρονα οι προιδοποιήσεις της S&P ότι κινδυνεύει η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ισπανίας και Ιρλανδίας προκαλούν τριγμούς στις αγορές και εκτοξεύουν το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας.


Ήδη από αργά χθες το απόγευμα αλλά και σήμερα παρατηρούνται μαζικές αγορές CDS συμβάλλοντας στην μεγάλη άνοδο του παραγώγου των ομολόγων.
Το CDS της Ιρλανδίας στις 560 μονάδες βάσης που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό  της Πορτογαλίας 480 μονάδες βάσης Ισπανίας 243 μονάδες βάσης και Ελλάδος 835 μονάδες βάσης.
Οι μεγάλες πιέσεις ασκούνται κατά κύριο λόγο στην Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Η κατάσταση εμπνέει ανησυχίες στους επενδυτές….
Απόρροια των ανησυχιών είναι η πίεση που ασκείται στο ευρώ που σημείωσε χαμηλό ημέρας στα 1,3387 δολάρια.
Ωστόσο αργότερα λόγω και των επιτυχημένων δημοπρασιών που πραγματοποιήθηκαν ειδικά στην Ισπανία με έντοκα τα CDS άρχισαν να υποχωρούν.
Η απόδοση του 6μηνου εντόκου στην Ισπανία στο 1,18% από 1,04% προηγουμένως και του 3μήνου στο 0,69% από 0,62%.
Η επιτυχημένη έκδοση συνέβαλλε στο κλείσιμο των CDS στην Ελλάδα 825 μονάδες βάσης, Πορτογαλία 460 μονάδες βάσης και Ιρλανδία 515 μονάδες βάσης.

www.bankingnews.gr

No comments: