28.9.10

SΟS εκπέμπουν οι μάνατζερ

Τι προβλέπουν 180 στελέχη επιχειρήσεων σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΣΜΑ- Ο αποκλεισμός από τις τράπεζες και η μείωση του τζίρου τα δύο καυτά προβλήματα

Τα καμπανάκι του κινδύνου κρούουν 180 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών. Η σημαντικότερη επίπτωση, όπως αναφέρουν οι επιχειρήσεις, είναι η δυσκολία πρόσβασης σε πιστώσεις που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος κεφαλαίου δυσχεραίνουν τη χρηματοδότησή τους. Ενας στους δύο μάνατζερ (ποσοστό 51%) προβλέπει έξοδο από το τούνελ σε δύο χρόνια, αλλά οι υπόλοιποι θεωρούν ότι θα είναι δύσκολη η επόμενη πενταετία. Τις ανησυχίες τους επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΤτΕ τα οποία δείχνουν ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε περαιτέρω τον Αύγουστο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην επιχειρηματική πίστη, όπου σε μηνιαία βάση τα υπόλοιπα υποχώρησαν κατά 865 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε 1,5% από 2,3% τον Ιούλιο του 2010 και 4,1% τον Δεκέμβριο του 2009.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) πραγματοποίησε έρευνα το πρώτο εξάμηνο του 2010 για να καταγράψει τις απόψεις στελεχών 180 ελληνικών επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης και τις εκτιμήσεις τους για τη μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στην έρευνα συμμετείχαν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών απ΄ όλους τους κλάδους της οικονομίας (μεταποίηση, τουρισμός, εμπόριο και άλλες υπηρεσίες).

Η γενική εικόνα που προκύπτει από την έρευνα, όσον αφορά τις επιπτώσεις της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, για την επόμενη 5ετία είναι αρνητική. Παράλληλα, τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων από την εκδήλωση της κρίσης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Ειδικότερα, ποσοστό σχεδόν 70% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει μείωση των πωλήσεων. Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη, καθώς το 71% των επιχειρήσεων προβλέπει κάμψη καθαρών κερδών. Οσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα, τρεις στις πέντε επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι έχουν πραγματοποιήσει χαμηλότερες επενδύσεις από την εκδήλωση της κρίσης ως και την ημερομηνία διεξαγωγής της έρευνας.

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών τους κατά τα επόμενα δύο έτη είναι αρκετά συγκρατημένες και λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (από την εκδήλωση της κρίσης). Ειδικότερα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος (49%) προβλέπουν ότι οι πωλήσεις τους θα μειωθούν μεν, αλλά το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από εκείνο της προηγούμενης περιόδου (69%), ενώ παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη. Οι εκτιμήσεις για την απασχόληση είναι συγκρατημένες, ενώ ποσοστό 39% των επιχειρήσεων προβλέπει επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων πιστεύει ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού τους (96%) και στον περιορισμό του κόστους (92%). Επιπλέον, δύο στις τρεις επιχειρήσεις έχουν αναφέρει ότι θα κάνουν μεγαλύτερη χρήση υπηρεσιών «Οutsourcing».

Σύμφωνα με τις απόψεις που καταγράφηκαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι τέσσερις σημαντικότερες κατευθύνσεις μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για να βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση είναι οι ακόλουθες: αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας (78%), ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανταποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών (73%), καθιέρωση σταθερού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου (64%) και αυξημένα κίνητρα στις επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις (63%).
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artId=357158&dt=28/09/2010

No comments: