24.9.10

Αλλαγές μετά τις πιέσεις στις νέες χρεώσεις στο Χ.Α. – Εκτός κλιματος η ΕΧΑΕ, λένε οι χρηματιστές

Για μειώσεις μιλάει η ΕΧΑΕ στα τιμολόγιά της, για αυξήσεις μιλάνε οι χρηματιστές! Σε κάθε περίπτωση ξέσπασε καταιγίδα ανάμεσα στο Χ.Α. και τα μέλη του. Σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές, οι επενδυτές από την περασμένη Τετάρτη επιβαρύνονται με αυξημένες χρεώσεις, αποτέλεσμα της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΕΧΑΕ.
Πρόκειται για χρεώσεις που περνάνε απευθείας στον επενδυτή λένε οι χρηματιστές, αφού καταγράφονται στο πινακίδιο και συγκεκριμένα στα έξοδα που εισπράττουν οι χρηματιστηριακές αλλά αποδίδουν στην ΕΧΑΕ. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Σίνο, γραμματέα του ΣΜΕΧΑ και προέδρου της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, πρόκειται για αδιανόητες και εκτός κλίματος χρεώσεις από την ΕΧΑΕ. Σε μία περίοδο που γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τιμές και να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία της χώρας, το ήδη ακριβό χρηματιστήριο που έχει μάλιστα πολύ καλά αποτελέσματα, γίνεται ακριβότερο υποστηρίζει ο κ.Σίνος.
Ο επενδυτής επιβαρύνεται με έξοδα που είναι αυξημένα από 30-50% ανάλογα και με την αξία του πινακιδίου. Ο κ. Σίνος σημειώνει πως κάποιες χρεώσεις από μεταβλητές γίνονται σταθερές και στα χαμηλής αξίας πινακίδια η διαφορά θα γίνεται πιο αισθητή.
Από την πλευρά τους, πηγές προσκείμμενες στη διοίκηση του Χ.Α. αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

-         Μειώθηκαν από τα 80 λεπτά στα 50 λεπτά οι χρεώσεις για τα έξοδα ανάλυσης. Oυσιαστικά πρόκειται για αλλαγή της τελευταίας στιγμής και χρηματιστές την αποδίδουν στην πίεση που άσκησαν.
-         Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι εγγυήσεις των μελών στο ελάχιστο δυνατό.
-         Εδώ και χρόνια, έχουν έχουν επιστραφεί στους χρηματιστές συνολικά 140 εκατ. ευρώ από το επικουρικό και τώρα αποφασίστηκε η επιστροφή επιπλέον 7 εκατ. ευρώ.
-         Καταργούνται οι χρεώσεις για τα μεταβιβαστικά.

Σύμφωνα με το Χ.Α., με το νέο μοντέλο συναλλαγών που υιοθετείται φεύγουν από τις χρεώσεις τα μεταβιβαστικά. Βέβαια αναφορικά με τα μεταβιβαστικά οι χρηματιστές λένε πως μπορεί να καταργήθηκε το 0,06%, αλλά στην ουσία έσπασε σε 0,035% και 0,02% (εκκαθαριστικά έξοδα). Επιπλέον έχουν μπει έξοδα μετάθεσης 0,40 ευρώ ανά τίτλο και το σημαντικότερο ότι μπήκε χρέωση 0,80 ευρώ ανά τίτλο στο πινακίδιο. Η τελευταία χρέωση γίνεται 0,50 ευρώ. Χρηματιστές σημείωναν πως είτε αγοράσει 1 μετοχή είτε 1.000 μετοχές κάποιος επενδυτής θα πληρώσει επιπλέον 0,8 ευρώ. Αν μάλιστα αγοράσει πέντε τίτλους από 10 μετοχές τότε θα πληρώσει επιπλέον 4 ευρώ!! Για συναλλαγές άνω των 1.250 ευρώ οι επενδυτές βγαίνουν κερδισμένοι, σχολιάζουν οι πηγές από το ΧΑ. Υποστηρίζουν πως το συνολικό επιπλέον κόστος συναλλαγής για τους επενδυτές ήταν 1,5 ευρώ και πλέον αυτό κατέρχεται στο 1,15 ευρώ. Βέβαια οι χρηματιστές διαφωνούν.

reporter

No comments: