19.12.10

Από τα μέσα του 2013 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας

 
Τη σύσταση από τα μέσα του 2013 ενός μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας για τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, αποφάσισαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι «27» δεσμεύθηκαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση προκειμένου να προφυλαχτεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε η ΕΕ και η ευρωζώνη να αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο το συμπερασμάτων, τα προσωρινά μέσα σταθερότητας τα οποία θεσπίσθηκαν νωρίτερα το 2010 αποδείχθηκαν χρήσιμα, αλλά η κρίση κατέδειξε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.
Για το λόγο αυτό οι «27» αποφάσισαν την περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης σχετικά με τη σύσταση ενός μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του συνόλου της ευρωζώνης. Στόχος είναι η τροποποίηση αυτή να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ο «27» δεσμεύτηκαν ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2011 προκειμένου να ενισχυθεί ο οικονομικός πυλώνας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και να συνεχιστεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020.
Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η Συνθήκη θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
Ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2013.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογήσει την απλοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπεται στο άρθρο 48 παράγραφος 6 της Συνθήκης. Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατή η τυπική έκδοση της απόφασης τον Μάρτιο του 2011, η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης ως το τέλος του 2012 και η έναρξη ισχύος της την 1η Ιανουαρίου 2013.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και την Επιτροπή να ολοκληρώσουν έως τον Μάρτιο του 2011 τις εργασίες της διακυβερνητικής ρύθμισης σχετικά με τη σύσταση του μελλοντικού μηχανισμού, ενσωματώνοντας τα γενικά χαρακτηριστικά που εκτίθενται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 28ης Νοεμβρίου 2010, την οποία επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση κινδύνου της σταθερότητας του συνόλου της ευρωζώνης.
Τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα θα συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, στις εργασίες αυτές. Μπορούν να αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε ad hoc βάση σε εργασίες που θα κινητοποιήσει ο μηχανισμός.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την επιτάχυνση των εργασιών ως προς τις έξι νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης, βάσει των συστάσεων της ειδικής ομάδας που προσυπογράφηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τις φιλοδοξίες, ούτως ώστε να εγκριθούν έως τον Ιούνιο του 2011.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε, τέλος, ικανοποίηση για την έκθεση του Συμβουλίου σχετικά με τη μεταχείριση της συστημικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δυνάμει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζήτησε η έκθεση να αντικατοπτριστεί στις προδιαγραφές για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μεγαλύτερη συνοχή οικονομικών-κοινωνικών πολιτικών ζητούν Σαρκοζί - Μέρκελ
Την πρόθεση της Γαλλίας και της Γερμανίας να υποβάλλουν κοινές προτάσεις σχετικά με την οικονομική και την κοινωνική συνοχή στην ευρωζώνη, γνωστοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι μετά τις αποφάσεις που αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση και τις κυρώσεις τις οποίες θα υφίστανται στο εξής τα κράτη μέλη που θα παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, «η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα».
«Αυτό θα είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους», ανέφερε ο Σαρκοζί.
Πρόσθεσε πως η οικονομική συνοχή δεν περιορίζεται μόνο στο πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά και το θέμα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου Αγκελας Μέρκελ, η οποία σημείωσε ότι ο καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών δε σημαίνει μόνο δέσμευση των χωρών μελών για τη σταθερότητα των δημοσιονομικών τους στοιχείων, αλλά και σύγκριση των κοινωνικών συστημάτων τους.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ζήτησε περισσότερη διαβούλευση, σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμό των δημοσιονομικών και κοινωνικών συστημάτων στην ΕΕ. «Είναι προφανές ότι δεν γίνεται να περιοριστούμε μόνο στον έλεγχο των δημοσιονομικών πολιτικών. Θα πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο το θέμα της συνοχής των κοινωνικών πολιτικών», ανέφερε, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου.
Γ. Παπανδρέου: Το οικοδόμημα που λέγεται «Ευρωπαϊκή Ένωση» συνεχίζεται
Ως «πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση μιας «ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση» χαρακτήρισε την επικείμενη θέσπιση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι στα τελικά συμπεράσματά τους οι «27» χαιρετίζουν «την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», ενώ ταυτόχρονα καλούν τα άλλα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις δικές τους οικονομικές ανισορροπίες.
«Η Ελλάδα έγινε και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής, κάτι που κατορθώσαμε με σκληρή και συστηματική δουλειά. Ξέραμε ότι η κρίση στη χώρα μας είχε βασικά αίτια και ρίζες σε αντιλήψεις και πρακτικές που χρειάζονταν να αλλάξουν. Και αυτό κάνουμε. Αλλάζουμε την Ελλάδα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Επεσήμανε ακόμη πως η Ελλάδα στο διάστημα αυτό έπεισε τους εταίρους της πως το δικό της οικονομικό πρόβλημα δεν αφορούσε μόνο την ίδια αλλά αφορούσε και «τη στήριξη και τον συντονισμό των πολιτικών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο πετύχαμε το μηχανισμό στήριξης. Αποτέλεσε και αποτελεί ασπίδα για τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόμαστε για τις αλλαγές αυτές. Δηλαδή, έως ότου σταθούμε στα δικά μας πόδια, χωρίς ``δάνειες`` δυνάμεις, κάτι το οποίο επιδιώκουμε και θέλουμε να γίνει το γρηγορότερο» δήλωσε, αναφερόμενος στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, και κατέληξε λέγοντας ότι «ο μηχανισμός αυτός, επιτρέπει να κάνουμε απερίσπαστα μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, απαραίτητες αλλαγές, ώστε να βγει η χώρα μας και πάλι ισχυρή από αυτή την κρίση».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «η οδυνηρή για μας εμπειρία της κρίσης, θεωρώ ότι γίνεται ευκαιρία. Όχι μόνο για την Ελλάδα, δηλαδή για να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας και να βγει η φωνή και η χώρα μας ενισχυμένη, αλλά είναι και μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για τη δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «με την απόφασή μας, εξασφαλίζουμε και τη διαθεσιμότητα επαρκούς χρηματοοικονομικής σταθερότητας και χρηματοδότησης για τον υπάρχοντα, αλλά και μελλοντικό μηχανισμό».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έκδοσης των ευρωομολόγων, ο κ. Παπανδρέου, επεσήμανε πως πρόκειται για μία «ελληνική πρόταση, που έχει αναπαραχθεί και υιοθετηθεί και από άλλους» και δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι επί του θέματος «ο διάλογος άνοιξε στην κοινωνία, στα Κοινοβούλια, στα Μέσα Ενημέρωσης, σε όλη την Ευρώπη. Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα έρχεται να προστεθεί στα πολύ θετικά αποτελέσματα που ήδη πετύχαμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα αποτελεί μια πρόκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και του συντονισμού των μελών και θεσμών αυτής της Ένωσης».
«Σε αυτή την κρίσιμη για την ΕΕ καμπή, λάβαμε σημαντικές αποφάσεις που, πριν από μήνες, φάνταζαν απλησίαστες. Το οικοδόμημα που λέγεται ``Ευρωπαϊκή Ένωση`` δεν σταματά. Συνεχίζεται. Και η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πρωτοπορία», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: