18.12.10

Μαστίγιο στις τράπεζες από Moodys και HSBC

Χριστουγεννιάτικες αρνητικές εκπλήξεις από την Moodys και την HSBC γι;α τις ελληνικές τράπεζες. Η μεν πρώτη θέτει υπό επιτήρηση με πιθανή αρνητική υποβάθμιση έξι ελληνικές τράπεζες, μετά το καμπανάκι για νέα υποβάθμιση του ελληνικού χρέους.
Η Moody's θέτει υπό επιτήρηση τις αξιολογήσεις των: Εθνικής Τράπεζας, Εurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, ΑΤΕ και Τράπεζα Αττικής.
Σημειωτέον, ότι χθες η Moody΄ s έθεσε υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, που σήμερα διαμορφώνεται στο ΒΑ1.
Από την πλευρά της η HSBC θεωρεί ότι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε αρνητικό περιβάλλον και το επόμενο έτος, αφού οι μακροοικονομικές συνθήκες δεν είναι πιθανό να αλλάξουν το 2011 και θα επηρεάσουν τον κλάδο.
Όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του «Βαρόμετρο- Ελληνικές Τράπεζες» με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου, η ρευστότητα θα εξακολουθήσει να είναι η βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες ακολουθούμενη από υψηλότερες χρεώσεις για επισφαλή δάνεια, αδύναμη πιστωτική επέκταση και συνεχιζόμενα υψηλά κόστη λιανικών καταθέσεων.
Ξεχωρίζει την Τραπεζα Κυπρου για την οποία η τιμή στόχος είναι στα 4,4 ευρώ και η σύσταση overweight. Οι υπόλοιπες συστάσεις είναι «Neutral» για τις Alpha και Eurobank και «Underweight» για τις Marfin και Πειραιώς, ενώ για την Εθνική ο οίκος δεσμεύεται να μην τοποθετηθei.

No comments: