20.12.10

Pimco: Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να βγουν από τη ζώνη του ευρώ

Στέλεχος της Pimco (Pacific Investment Management Co.), της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, θεωρεί ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να βγουν από την ευρωζώνη, εάν θέλουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους. "Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χωρίς το δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους", δηλώνει ο Αντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europe στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Εχοντας το δικό τους νόμισμα, αυτές οι χώρες "θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν εξαγωγές σε χαμηλότερες τιμές" και η αύξηση των εξαγωγών τους θα οδηγούσε με τη σειρά της "στην αναγκαία οικονομική ανάπτυξη", λέει. Και μόλις θα είχε αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη των αγορών ομολόγων, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν και πάλι στη νομισματική ένωση, κατά την εκτίμηση του Αντριου Μπόσομγουερθ.

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, τα επιτόκια δανεισμού των οποίων έχουν επίσης επιβαρυνθεί, το στέλεχος της Pimco θεωρεί ότι μπορούν να "κατορθώσουν" να ξεπεράσουν τις δυσχέρειές τους παραμένοντας στην νομισματική ένωση, αλλά με ισχυρή βοήθεια από τους εταίρους τους. Αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη του, ότι η εισαγωγή ευρωομολόγων είναι "λιγότερο ή περισσότερο μακροπρόθεσμα" αναπόφευκτη, παρά τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη, φοβούμενη την αύξηση των δικών της επιτοκίων δανεισμού, και της Γαλλίας, που την υποστηρίζει.

http://www.express.gr/news/finance/396506oz_20101220396506.php3

No comments: