18.4.11

Σε χαμηλά 14 ετών ο τραπεζικός δείκτης

Παραμένουν σε ασφυκτική πίεση οι Τραπεζικοί τίτλοι, οδηγώντας την Ελληνική Τραπεζοβαρή Αγορά σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Η εντεινόμενη παραφιλολογία για τον τρόπο διευθέτησης της Ελληνικής κρίσης χρέους και ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, που όσον αφορά το σύνολο των εισηγμένων και πλην του ΟΠΑΠ αποδείχθηκαν “γιαλαντζί” μετοχοποιήσεις, δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω υποχώρησης των τιμών στο Χ.Α., ενώ τα spreads και τα CDS ομολόγων σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι το spread για το Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1130 μονάδες βάσης, στο 5ετές τις 1380 μονάδες βάσης και στο διετές τις 1800 μονάδες βάσης,
Επίσης στα CDS 5ετίας η Ελλάδα (1283) σε ρόλο “μοναχικού καβαλάρη” συνεχίζει να απομακρύνεται από τις Βενεζουέλα (990), Πορτογαλία (620), Ιρλανδία (597) και Αργεντινή (574).

Η ασφυκτική πίεση των αποτιμήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, οδήγησε τον Τραπεζικό δείκτη σε δοκιμαστικές “βουτιές” χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 1100 μονάδων, κλείνοντάς τον μάλιστα στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1084,95 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο Τραπεζικός δείκτης είχε να “δει” κλεισίματα χαμηλότερα των 1100 μονάδων από τον Ιανουάριο του 1997 και πιο συγκεκριμένε το τελευταίο κλείσιμο χαμηλότερα των 1100 μονάδων σημειώθηκε στις 24/1/1997 στις 1065,04 μονάδες (!) 

Τεχνικά, αν και οι περισσότεροι αναλυτές σηκώνουν “τα χέρια ψηλά” από την στιγμή που για τον εν λόγω δείκτη χάθηκαν οι στηρίξεις στις 1118 και 1097 μονάδες, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 996 μονάδες (!!!)

Σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό εγχώριο κλίμα, η Σοφοκλέους έχει την ατυχία να βλέπει να επιδεινώνεται σημαντικά και η εικόνα των διεθνών Αγορών, που σύμφωνα με το σύνολο των διεθνών αναλυτών έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η αρνητική εικόνα ξεκίνησε από το πρωί και μετά την νέα κίνηση της Κίνας (είχε προειδοποιήσει έγκαιρα η στήλη) στο μέτωπο των επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα προχώρησε σε μία ακόμη αύξηση του λόγου των υποχρεωτικών Τραπεζικών αποθεμάτων κατά 50 μονάδες βάσης. Είναι η τέταρτη φορά κατά το 2011 όπου η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αυξάνει το ποσοστό των αποθεμάτων που θα πρέπει να διακρατούν οι Τράπεζες, αυξάνοντάς το μάλιστα σε νέο ρεκόρ, στο 20,5%.

Όμως το χτύπημα που έστειλε στο “καναβάτσο” την ψυχολογία των Αγορών, ήλθε από την S&P που προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook της αξιολόγησης του Αμερικανικού Δημοσίου σε "αρνητικό", διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση “ΑΑΑ”.

Η κίνηση αυτή βύθισε ακόμα χαμηλότερα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ έδωσε ξεκίνημα με απώλειες μεγαλύτερες των 200 μονάδων στον Dow Jones, ενώ από την άλλη έρχεται να επιβεβαιώσει όσους εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι το “παζλ” της κρίσης χρέους χρειάζεται και “μεγαλύτερα κομμάτια” για να συμπληρωθεί.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η πρόσφατη κίνηση της Pimco να μηδενίσει την θέση της σε Αμερικανικά ομόλογα.

Και βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι συνεχιζόμενες αρνητικές εκτιμήσεις για το Ελληνικό χρέος

Περιθώρια έως το καλοκαίρι για αναδιάρθρωση χρέους δίνουν στην Ελλάδα ανώτατες Κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία, με δηλώσεις τους στο Reuters. "Η Ελλάδα δεν αναμένεται να τη βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση χρέους", τόνισαν αξιωματούχοι κοντά στη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ. Οι πηγές του πρακτορείου προσέθεσαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανική Κυβέρνηση πιέζει για αναδιάρθρωση, αλλά ότι τη θεωρούν αναπόφευκτη.

Οι Ελληνικές και οι Πορτογαλικές Τράπεζες θα δυσκολευτούν να περάσουν τα “stress tests” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ο Ewald Nowotny, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ενώ στο Τραπεζικό ταμπλό “κυκλοφορούν ελεύθερα οι αρκούδες”, από το σύνολο των μετοχών του 20αρη, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΔΕΗ και Coca – Cola.

Το “πάλεψε” σε αρκετά σημεία της συνεδρίασης ο ΟΠΑΠ (καθώς είναι ο μόνος εισηγμένος που ιδωτικοποιείται πραγματικά) όμως και αυτός υπέκυψε, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η πώληση του υπόλοιπου ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο θα βάλει σε κίνδυνο το μονοπώλιο του Οργανισμού Προγνωστικών.

Εντυπωσιακές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την πρώτη δεκάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (7,04 δισ), Εθνική (5,21 δισ), ΟΠΑΠ (4,63 δισ), ΟΤΕ (3,76 δισ), ΔΕΗ (2,66 δισ), Ελ. Πετρέλαια (2,19 δισ), Κύπρου (2,08 δισ), Alpha Bank (2,05 δισ), Eurobank (1,95 δισ), Πειραιώς (1,33 δισ).

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/636093/ArticleMarketComment.aspx

No comments: