6.4.11

Ρουμπίνι: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση για Ελλάδα, πιθανότατα εντός 2011

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη υποστηρίζει σε σημερινή της ανάλυση η Rubini Global Economics, η δεξαμενή σκέψης του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπίνι.

Μάλιστα, η RGE δίνει μεγάλη πιθανότητα η αναδιάρθρωση αυτή να γίνει εντός του 2011. Ειδικότερα, κάνει λόγο για μια προληπτική, ελεγχόμενη κίνηση, κατά την οποία θα γίνει προσφορά στους κατόχους ελληνικών ομολόγων σε ισοτιμία με τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων και χαμηλότερες της αγοράς).
Ως πιθανές αιτίες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια τέτοια εξέλιξη η RGE θεωρεί τις αναμενόμενες περαιτέρω υποβαθμίστης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, λόγω του εκτροχιασμού των δημοσιονομικών της μεγεθών και αυξημένων πιέσεων στον χρηματοοικονομικό της κλάδο.
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι ο μηχανισμός που θα διαχειριστεί αυτήν την εξέλιξη θα είναι ο Ευρωπακός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (EFSF) μέσω ανταλλαγών χρέους, λύση που η RGE θεωρεί αποτελεσματική.
Ωστόσο, τονίζει ότι μια αναδιάρθρωση τέτοιου τύπου, δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμα να προωθήσει η Ελλάδα για να τονώσει την ανάπτυξή της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της εντός της Ευρωζώνης.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=108097157

No comments: