6.4.11

Από τα πρακτικά της Βουλής 5-4-2011

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne110405.doc

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Βουλευτής Επικρατείας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ηλίας Μόσιαλος έχει το λόγο.

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι έχουμε μία εξαιρετικά σημαντική συζήτηση σήμερα για θέματα ανταγωνισμού που θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Η συζήτηση περί ανταγωνισμού αγγίζει τον πυρήνα της συζήτησης για το τι πρέπει να είναι δημόσιο και το τι θα πρέπει να είναι ιδιωτικό στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Μία συζήτηση την οποία δεν κάνουμε, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, γιατί κυριαρχείται απ’ όλο το πολιτικό φάσμα με μία γενική μετρολογία, σειρά μέτρων τι πρέπει να κάνουμε για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία, τι δεν πρέπει να κάνουμε, αν θα πρέπει να είναι το Μνημόνιο ή δεν θα πρέπει να είναι το Μνημόνιο.

Κατά τη γνώμη μου, είναι καιρός πλέον να μιλήσουμε ανοικτά, τι πρέπει να παράγει το κεντρικό κράτος, τι πρέπει να κάνει το περιφερειακό κράτος, ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών –και αυτός είναι ο δημόσιος τομέας- και από εκεί και πέρα, τι θα πρέπει να παράγει ο ιδιωτικός τομέας.

Κυρίαρχα ερωτήματα, όπως «πρέπει το κράτος να παράγει ηλεκτρισμό, πρέπει να παράγει υπηρεσίες ύδρευσης;», θα πρέπει να απαντηθούν. Και αυτό δεν έχει σχέση με το εάν έχει την ιδιοκτησία των δικτύων ή όχι, αλλά αν το κράτος θα είναι παραγωγός ή αν το κράτος θα είναι ρυθμιστής υπηρεσιών που θα μπορούσαν να προσφέρουν είτε ιδιωτικοί φορείς, είτε μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ελεγχόμενοι από το ίδιο το κράτος.

Με αυτήν την έννοια, κατά τη γνώμη μου, το κράτος θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του σε υπηρεσίες
υγείας,
παιδείας,
πρόνοιας,
άμυνας,
ασφάλειας και
της εξωτερικής πολιτικής
και από εκεί και πέρα να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να τον επεκτείνει όσον αφορά στις ρυθμιστικές αρχές.

Επειδή εγώ πιστεύω ότι αυτή θα είναι η κατεύθυνση στα μελλοντικά χρόνια, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η ενίσχυση και η διεύρυνση των ρόλων των ρυθμιστικών αρχών, θα είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει με ουσιαστικό τρόπο.

____________________________________

Έχει ξεχάσει - τουλάχιστον -το τομέα της δικαιοσύνης, εκτός εάν οι δικαστές θα πρέπει να είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή απλά "δικαστές Ντρεντ"...

No comments: