18.4.11

S&P: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook των ΗΠΑ... κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές

Σε αρνητικό υποβαθμίζει το outlook των ΗΠΑ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P. Ωστόσο, ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Μετά την ανακοίνωση κύμα ρευστοποιήσεων προκαλείται στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,5% στις 5.900 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 2,4% στις 3.900 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση της τάξεως του 1,9% στις 7.040 μονάδες.
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και η συνεχιζόμενη αύξηση του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία και μία ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής, τότε αυτή η εξέλιξη θα πλήξει το πιστοληπτικό προφίλ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Μετά από δύο χρόνια από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι αμερικανοί πολιτικοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πως θα περιορίσουν τις συνέπειες της ύφεσης και των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών πιέσεων της οικονομίας, αναφέρει στο σημείωμα του ο αναλυτής Nikola G. Swann.
Υπενθυμίζεται ότι στην εξαμηνιαία έκθεση του Fiscal Monitor, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιεί ότι το αυξανόμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ (που φτάνει τα 14 τρισ. δολάρια και αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα -και για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- το 100% του ΑΕΠ) αποτελεί ένα «μικρό, αλλά σημαντικό κίνδυνο μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης».
Προβλέπει μάλιστα ότι το αμερικανικό χρέος όπως και το αντίστοιχο της Ιαπωνίας θα συνεχίσουν την ανοδική τροχιά τους τουλάχιστον ώς το 2016, δημιουργώντας ακόμη μία απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Οσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα της υπερδύναμης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα φτάσει φέτος το 10,8% του ΑΕΠ. Θα είναι μακράν το μεγαλύτερο μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών και αρκετά μεγαλύτερο από το 7%, που αποτελεί τον μέσο όρο των αντίστοιχων προβλέψεων για τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Οι ΗΠΑ θα είναι ακόμη η μοναδική από τις αναπτυγμένες οικονομίες που θα εμφανίσει υψηλότερο έλλειμμα φέτος -σε σχέση με πέρσι, μια περίοδο δηλαδή στην οποία, όπως λέει το Ταμείο, η οικονομία της αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα και μπορεί να μειώσει το δανεισμό της.
Επειτα απ' όλα αυτά, το ΔΝΤ καλεί τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε δραστική μείωση του ελλείμματος την προσεχή διετία, έτσι ώστε να υλοποιήσει τη δέσμευσή του προς τις υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες του πλανήτη για περιορισμό του κατά 50% ώς το 2013. Ταυτόχρονα ζητά από τις ΗΠΑ να δεσμευτούν σε ένα μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης του αυξανόμενου χρέους τους.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/14739-sp-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF-outlook-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1

No comments: